Insurgenții, care sunt susținuți de Iran, spun că acționează în semn de solidaritate cu palestinienii. Ei au amenințat că vor ataca orice navă cu destinația sau care pleacă din Israel fără a livra ajutoare umanitare în Gaza. La 19 noiembrie, luptătorii houthi au deturnat o navă cargo care avea legături cu o companie israeliană și la bordul căreia se afla și un marinar român.
La 12 decembrie, o rachetă lansată dintr-o zonă controlată de Houthi în Yemen a avariat un petrolier norvegian, despre care proprietarul acestuia spune că nu avea ca destinație Israelul. Nave de război franceze au fost, de asemenea, vizate. America încearcă să obțină sprijin pentru o forță operațională navală care să se ocupe de această problemă.
Cine sunt Houthis și de ce se implică în război?
Mișcarea Houthi a apărut în nordul Yemenului, unde majoritatea oamenilor sunt adepți ai zaidismului, o sub-sectă a islamului șiit. Imamii zaydi s-au luptat pentru controlul regiunii timp de secole, iar în 1918 au înființat un stat suveran. Imamii au condus până în 1962, când o lovitură de stat militară a declanșat un război civil care a dus la înființarea Republicii Arabe Yemenite.
Zonele zaydi au devenit mai sărace decât zonele centrale predominant sunnite. În anii 1980, guvernul saudit și (într-o măsură mai mică) cel yemenit au început să promoveze sunnismul radical în nord. Ca răspuns, a apărut o mișcare de rezistență Zaydi relativ pașnică. În anii 1990, Hussein al-Houthi, un cleric zaydi, a ajutat la lansarea Tinerilor credincioși, școli de vară menite să contracareze înființarea de seminarii sunnite finanțate de Arabia Saudită. Până în 2001, grupul său s-a divizat; adepții facțiunii sale au devenit cunoscuți sub numele de Houthi.
Sprijinul tot mai mare pentru această mișcare a făcut din ea o amenințare pentru guvernul yemenit; liderii țării au susținut invazia americană în Irak în 2003, pe care mulți yemeniți au criticat-o. Profitând de indignarea acestora, Houthi a făcut apel la proteste în masă. El s-a referit la Revoluția Islamică din Iran și la Hezbollahul din Liban ca modele de rezistență. Grupul a adoptat un slogan care cere exterminarea Americii și a Israelului: Se spune că Houthi l-a rostit pentru prima dată în 2000, după ce a văzut imagini cu un copil palestinian ucis de soldații israelieni în timpul celei de-a doua Intifada, revolta palestiniană de la începutul acestui secol.
Pe măsură ce rebeliunea din nordul țării a luat amploare, guvernul a luat măsuri de reprimare. După ce Hussein al-Houthi a fost ucis de forțele guvernamentale în 2004, noii lideri Houthi au purtat primul lor război împotriva guvernului yemenit. O mare parte din armamentul lor provenea de pe piața neagră sau din surse din armată. Brutalitatea represiunii guvernamentale a încurajat mai mulți luptători să se alăture conflictelor ulterioare, dezvoltând aripa militară a grupului. În 2011, în timpul primăverii arabe, Houthis a preluat controlul asupra Saada, o provincie din nordul Yemenului, și a adoptat numele Ansar Allah, sau "Apărătorii lui Dumnezeu".
În 2014, Houthis au ieșit din bastionul lor din nord și au preluat controlul asupra Sana'a, capitala Yemenului. Cu sprijinul Iranului, au cucerit cea mai mare parte a Yemenului de vest. Președintele de atunci al țării, Abd Rabbo Mansour Hadi, a fugit în Arabia Saudită. În 2015, la cererea sa, saudiții au lansat o campanie împotriva houthis: în anii care au urmat, aproximativ 25.000 de lovituri aeriene au ucis peste 19.000 de civili. La începutul anului 2023, ONU a declarat că aceasta era încă cea mai gravă criză umanitară din lume. De la o încetare a focului în aprilie 2022, Yemenul s-a bucurat de un calm relativ. Acest lucru le-a permis houthis să își întărească controlul asupra porțiunilor din țară aflate încă sub controlul lor, inclusiv Sana'a. Ei par să fie aproape de un acord cu saudiții care ar pune capăt războiului și ar cimenta rolul lor în guvern.
Deși luptătorii lor cheamă la moarte America și Israelul, Houthis nu dispun de capacitățile necesare pentru a reprezenta o amenințare serioasă în afara Yemenului. Probabil că au puține rachete capabile să ajungă în Israel. Una dintre rachetele sale cu cea mai mare rază de acțiune, Burkan-2h, poate parcurge aproximativ 1.000 km, ceea ce nu este suficient.
Dar lovirea navelor este o altă problemă. Ajutorul Iranului i-a transformat pe Houthis dintr-o armată de zdrențăroși într-o forță cu influență regională asupra unei strâmtori prin care trece un important traseu comercial internațional, furnizându-le un arsenal de arme sofisticate și tehnologie pentru rachete antitanc, balistice și de croazieră.
Recentele atacuri ale Houthis ar putea crește costurile de asigurare sau ar putea forța navele să aleagă o rută mai lungă în jurul Africii. Acest lucru a făcut ca Occidentul să ia aminte. Atacurile asupra navelor legate de Israel ar putea îmbunătăți poziția grupului în lumea arabă, unde sprijinul pentru cauza palestiniană este ridicat. De asemenea, Houthis beneficiază și pe plan intern: acțiunile lor par să le fi adus sprijin din partea celor oprimați din Yemen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.