Acest sistem permite doar persoanelor asigurate să beneficieze de medicamente suportate din fond, sub condiția eliberării acestora pe baza unei prescripții medicale.
Farmaciile care pot elibera medicamente decontate din FNUASS sunt strict reglementate și trebuie să fie în contract cu casele de asigurări de sănătate. Prescrierea medicamentelor este, de asemenea, supusă regulilor stricte, acestea trebuind să facă parte din Lista medicamentelor compensate aprobată de Guvern.
Categoriile de beneficiari care se bucură de compensare gratuită din Fond includ copiii, gravidele și lehuzele, tinerii între 18 și 26 de ani în anumite condiții, precum și anumite categorii de pensionari. Procentul de compensare variază între 20 și 100%, în funcție de categoria din care face parte medicamentul, iar listele de compensare pot fi consultate online.
Compensarea medicamentelor se aplică diferitelor segmente de populație, cum ar fi copiii, gravidele, lehuzele, tinerii elevi sau studenți, ucenicii și anumite categorii de pensionari. De exemplu, copiii și tinerii beneficiază de gratuitate suportată din Fond, cu o compensare de 100% din prețul de referință.
Citește și: Alt paradox al României. Adrian Negrescu: Farmaciile devin, pe zi ce trece, un fel de mini mall-uri
Pentru pensionarii cu venituri până la 1.830 lei pe lună, indiferent de alte surse de venit, se aplică o compensare de 90% pentru medicamentele din sublista B de medicamente.
Având în vedere majorările recente ale valorii punctului de pensie, s-a crescut și pragul maxim al pensiei pentru care se acordă medicamente compensate. Acest aspect asigură că pensionarii au acces neîngrădit la medicamentele necesare.
Prescrierea medicamentelor se face de către medicii de familie sau specialiști, iar aceștia pot prescrie tratamente pentru afecțiuni incluse în "Rezumatul caracteristicilor produsului" sau protocoale terapeutice. Spitalele sunt obligate să publice listele medicamentelor disponibile pe paginile lor de internet.
Prescripțiile medicale pot fi valabile pentru perioade diferite în funcție de tipul afecțiunii și de stadiul acesteia, variind de la 7 zile în cazul afecțiunilor acute până la 90 de zile pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate.
Eliberarea medicamentelor prescrise în regim compensat se realizează în farmacii, iar beneficiarul trebuie să prezinte cardul național de sănătate. Orice farmacie din țară care are contract cu CNAS poate furniza medicamentele compensabile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.