"În mod regretabil, și în România, la fel ca în restul lumii, rata divorțurilor este în creștere, studiile Institutului Național de Statistică arătând că în anul 2019 una din patru căsătorii se finaliza printr-un divorț.
Un caz care poate ridica anumite dificultăți în practică este cel al imobilului achiziționat de către foștii soți prin programul “Noua Casă”
Pe lângă traumele emoționale inerente unui astfel de eveniment, apare și problema împărțirii bunurilor pe care soții le stăpâneau până la acea dată în comun. Un caz care poate ridica anumite dificultăți în practică este cel al imobilului achiziționat de către foștii soți prin programul “Noua Casă”, pentru care creditul nu a fost încă achitat în întregime. Soții au astfel două posibilități:
1. Fie rămân împreună proprietari ai imobilului, continuând plata împreună a ratelor către bancă.
2. Fie partajează imobilul în cadrul divorțului.", a declarat avocatul.
Trebuie să îndeplinească singur toate condițiile impuse anterior
"Partajarea ridică însă problema preluării creditului de către unul dintre soți. Conform legii, este necesar acordul băncii pentru preluarea creditului doar de către unul dintre debitori, care acum trebuie să îndeplinească singur toate condițiile impuse anterior în sarcina amândurora.
Despăgubirea soțului
Dacă banca își exprimă acordul, nu rămâne decât ca soțul care preia apartamentul, și implicit creditul, să-l despăgubească pe fostul soț.
Stabilirea soțului care preia apartamentul
Pentru stabilirea soțului care preia apartamentul, soții se pot înțelege între ei sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, să apeleze la instanță pentru a se hotărî cui îi va fi atribuit apartamentul, în ambele cazuri fiind necesar și acordul băncii. Bineînțeles, în cazul în care banca se opune în mod abuziv la preluare, soții se pot adresa instanței.
În cazul în care niciunul dintre soți nu reușește să îndeplinească singur condițiile
Dacă niciunul dintre soți nu reușește să îndeplinească singur condițiile descrise mai sus, creditul va continua să curgă că până atunci, cei doi fiind în continuare proprietari și debitori ai băncii.", a spus Alexandru Sima.
Avocatul Alexandru Sima este Senior Associate în cadrul Săvescu și Asociații, Baroul București, Specializat în Drept civil și Drept comercial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.