"Dacă vorbim despre pescuitul tradiţional şi despre turism tradiţional în Deltă, trebuie să dăm şansa ca peştele care se consumă legal în pensiuni să fie proaspăt, nu peşte prins la cinci minute distanţă de Mila 23 (sat izolat din Deltă, n.red.), dar plimbat 48 de ore sau trei zile de la pescar la punctul de colectare, la cherhana, iar de la cherhanaua din Crişan transportat la Mila 23. Legal, numai aşa se poate consuma peşte în Deltă", a afirmat guvernatorul Muşetescu.
Explicații
O cauză a faptului că pensiunile din Deltă cumpără peşte din supermarketurile din Tulcea sau din alte judeţe este diminuarea resursei piscicole, potrivit sursei.
"Gândiţi-vă că sunt pensiuni care cumpără peşte de la supermarket pentru a avea acte, pentru că tot ce se cumpără de la pescar este fără acte. Şi avem un cerc vicios de care nu mai scăpăm. (...) Piaţa locală de peşte ar trebui să intre în jurisdicţia primăriilor. În orice colţ de ţară găseşti pieţe comunale cu producători. Pescarul din Deltă de ce nu poate fi considerat un producător? De ce peştele nu poate fi un produs pe care pescarul să-l poată vinde legal? Vorbim despre o piaţă locală care să adune pescari din aceeaşi localitate cu capturile înregistrate în acea zi, 20 de kilograme de peşte pe zi, de exemplu, nu vorbim de mici cherhanagii", a mai spus guvernatorul Rezervaţiei.
Citește și: Fermierii acvacultori cer compensații pentru peștele mâncat de păsări
Muşetescu a menţionat că a început discuţiile cu autorităţile naţionale pentru introducerea în legislaţie a noţiunii de piaţă locală de peşte, însă discuţiile sunt ample şi de durată.
Polițiștii nu mai caută braconieri
Adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, Marian Dumitrache, a declarat că în ultima perioadă a constatat că operatorii turistici cumpără peşte de la Tulcea sau din străinătate pentru pensiunile din Deltă.
"Dacă până acum urmăream ca aceste cantităţi extrase din zonă posibil ilegal să fie însoţite de documente, acum urmărim legalitatea documentelor operatorilor economici care aduc în deltă peşte şi produse din peşte. Nu au fost constatate probleme, cu atât mai mult cu cât cantităţile aduse au fost verificate şi de instituţiile abilitate din alte state", a afirmat, în timpul unei conferinţe de presă, adjunctul şefului IPJ, Marian Dumitrache.
Anul trecut, cei aproape 1.000 de pescari comerciali din Delta Dunării au putut captura în total aproape 4.738.500 de kilograme de peşte, cantitate apropiată de recolta de acum aproape 60 de ani doar din specia babuşcă, potrivit lucrării "Atlasul peştilor din RBDD", semnată de cercetătorul Vasile Oţel.
În Delta Dunării ar exista 135 de specii de peşti, însă capturarea unora este interzisă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.