Cu ajutorul companiilor olandeze, rușii au reușit să ocolească sancțiunile europene și să cumpere echipamente de înaltă tehnologie. Potrivit serviciilor de informații olandeze, sunt zeci de companii implicate în astfel de afaceri.
Se spune că serviciul de informații militare rus GRU ar fi înființat un număr mare de companii în Olanda pentru a cumpăra produse pe care Rusia nu le mai poate obține din cauza sancțiunilor. Într-un interviu acordat cotidianului "FD", directorul Serviciului olandez de informații militare și securitate (MIVD), Jan Swillens, a dezvăluit că zeci de companii au fost implicate.
Prin intermediari, consilieri și antreprenori individuali, rușii pun mâna pe senzori avansați, radare, tehnologie maritimă și microprocesoare. Se caută, de asemenea, produse ce pot fi utilizate atât în scopuri civile, cât și militare.
Un loc de joacă preferat
Țările de Jos par să devină un teren de joacă preferat al serviciilor de informații străine. Personalul diplomatic al ambasadei iraniene a filmat recent manifestanți împotriva regimului iranian în Olanda. Săptămâna trecută, s-a aflat că regimul de la Beijing a folosit două "secții de poliție" complet ilegale cu sediul în Olanda, angajând ofițeri de poliție chinezi pentru a exercita presiuni asupra dizidenților din regat. Acesta este, de asemenea, un subiect fierbinte în Franța.
Parlamentarii olandezi doresc ca guvernul să ia măsuri împotriva acestor activități ilegale. "Este jenant faptul că sectorul olandez de înaltă tehnologie contribuie fără să vrea la mașina de război a Rusiei. Guvernul ar trebui să protejeze mai activ aceste companii. Este important ca acest lucru să înceteze cât mai curând posibil", a declarat deputatul Hind Dekker-Abdulaziz, din partea partidului liberal D66, care face parte din coaliția de guvernare.
Mai multă cooperare
Întrebat de Les Echos, MIVD a evitat că sofere prea multe detalii privind presupusele activități ale GRU. ”Este ceva relativ nou. Un palier pe care încă îl analizăm. Acum avertizăm companiile din sectorul de înaltă tehnologie, dar și orice altă companie, să fie vigilente și să cerceteze intențiile clienților lor." Potrivit Camerei de Comerț olandeze, naționalitatea persoanelor care înființează o nouă societate nu este înregistrată în mod sistematic. Prin urmare, nu există date privind numărul de companii rusești din țară și nu se știe dacă numărul acestora a crescut de la începutul războiului.
De asemenea, se spune că Rusia ar fi înființat astfel de companii în afara Țărilor de Jos. "Există astfel de entități și în restul Europei”, a confirmat Bart Groothuis, europarlamentar olandez din grupul Renew. Pentru a denunța astfel de practici, el ar dori să vadă o mai mare cooperare între serviciile de informații europene.
Cu ochii roată
"Soluția constă în crearea unui "Five Eyes" european, echivalent cu modelul anglo-saxon", a spus el, referindu-se la sistemul de cooperare între serviciile de informații ale Statelor Unite, Marii Britanii, Canadei, Australiei și Noii Zeelande. În cadrul acestui model, statele membre și instituțiile UE ar împărtăși problemele sensibile unui grup restrâns de funcționari.
Dar, potrivit lui Bart Groothuis, este esențial ca statele membre să aibă mai multă încredere unele în altele. "Neîncrederea Parisului față de anumite țări cărora le place să coopereze cu SUA sau Marea Britanie trebuie să dispară", a spus el. Acesta este un mesaj clar al eurodeputatului către Palatul Elysée, căruia îi reproșează că se ferește de țări mai atlantiste decât Franța, precum Olanda și Danemarca.
Citește și Criza energetică subminează puterea industrială a Europei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.