Cine este și cum s-a îmbogățit Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner

DCBusiness Team |
Data publicării:
Evgheni Prigojin
Evgheni Prigojin

Până nu demult Evgheni Prigojin, poreclit ”bucătarul lui Putin”, era unul dintre oamenii din cercul restrâns de încredere al liderului de la Moscova, însă acest lucru s-a schimbat radical într-un timp extrem de scurt. Acum, Putin l-a declarat pe Prigojin trădător și cere arestarea lui după ce liderul Wagner a declanșat o revoltă militară și a ocupat orașul Rostov pe Don.

Cine este Prigojin

Prigojin a trecut de la statutul de om de afaceri cunoscut drept "bucătarul" președintelui Vladimir V. Putin la cel de simbol al Rusiei în timp de război, controlând o armată privată care operează din Ucraina până în Republica Centrafricană.

Evgheni Prigojin s-a îmbogățit datorită legăturilor sale personale cu președintele Rusiei, obținând contracte lucrative de catering și de construcții cu guvernul rus, în timp ce a organizat o armată de mercenari cunoscută sub numele de Wagner.

După invazia Rusiei în Ucraina, el și-a aruncat luptătorii în luptă, rândurile lor fiind umflate cu condamnați din închisori. În ultimele luni, Prigojin a apărut, de asemenea, ca un jucător al puterii publice, folosind rețelele de socializare pentru a transforma discursul dur și brutalitatea în brandul său personal. În același timp, însă, el a început să lanseze acuzații la adresa conducerii militare a Rusiei, acuzând-o că nu a reușit să furnizeze forțelor sale suficientă muniție și că a ignorat luptele soldaților.

Dar până vineri - când generalii ruși l-au acuzat pe Prigojin de organizarea unei lovituri de stat - Putin nu a verificat acuzațiile online ale lui Prigojin, în ciuda faptului că a întemnițat sau amendat mulți alți critici ai războiului.

Scuipând vulgarități, nerespectând legea și afișând loialitate față de nimeni altcineva decât față de Putin, Prigojin, un om de afaceri cunoscut sub numele de "bucătarul lui Putin" datorită contractelor sale de catering cu Kremlinul și armata rusă, a devenit un simbol al Rusiei în timp de război: nemilos, fără rușine și fără lege. A fost o răsturnare de situație semnificativă pentru Prigojin, care a recunoscut abia toamna trecută că a fondat Wagner.

Prigojin a extins prezența Wagner în Ucraina după ce încercarea Kremlinului de a cuceri Kievul, capitala, a eșuat în primele zile ale invaziei sale de la începutul anului trecut. La acel moment, "compania militară privată" era în mare parte activă în Siria și în Africa, unde a operat atât în numele guvernului rus, cât și în slujba intereselor de afaceri ale lui Prigojin.

A fost, de asemenea, activ și în alte părți. În februarie 2018, Prigojin a fost unul dintre cei 13 ruși puși sub acuzare de un mare juriu federal pentru ingerință în alegerile americane prin intermediul Internet Research Agency, o fabrică de troli care a răspândit neadevăruri și a dus un război informațional împotriva Statelor Unite, în sprijinul campaniei prezidențiale a lui Donald J. Trump.

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Prigojin în decembrie 2016.

De la infractor la omul de încredere al lui Putin

Născut în 1961, când Sankt Petersburg se numea Leningrad, Prigojin a fost trimis la închisoare în 1981 pentru jaf și alte infracțiuni, potrivit Meduza, o publicație online de investigații.

După ce și-a ispășit pedeapsa de nouă ani, a deschis un stand de hot-dog, ceea ce a dus în cele din urmă la o carieră de antreprenor, a deschis restaurante și magazine de proximitate.

Originile lui Prigojin sunt misterioase, dar știm că a fost trimis la închisoare în 1981 pentru o serie de infracțiuni, inclusiv pentru că a jefuit o femeie de cizmele din picioare cât și cerceii pe care îi avea în urechi.

Aproape toți aliații din cercul restrâns al lui Putin provin din orașul natal al omului forte, Sankt Petersburg.

Primul semn că Prigojin a ajuns în cercul de apropiați a apărut la începutul anilor 2000, când l-a găzduit în mod regulat pe Putin la restaurantul său de lux din Sankt Petersburg, New Haven. 

Putin, care se teme profund de tentativele de asasinat, a mâncat cu plăcere mesele puse în fața lui de Prigojin. 

"Putin - așa cum știa toată lumea - era neîncrezător. Mai ales în ceea ce privește mâncarea și băutura, cea mai ușoară cale de a otrăvi pe cineva, așa cum bine înțelegea KGB-ul", a scris corespondentul din Rusia al The Guardian, Luke Harding, în cartea Statul din Umbră.

Prietenia sa cu Putin a dus la contracte de catering profitabile și la oportunități de afaceri care l-au făcut pe Prigojin un om foarte bogat. 

Dar, în curând, Prigojin nu pregătea doar mesele lui Putin, el a început să lupte și în războaiele lui.

Prigojin devine arma de închiriat a lui Putin 

Grupul Wagner a fost identificat pentru prima dată în 2014, când a început să susțină forțele separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

Pe atunci, era o organizație extraordinar de obscură care opera mai ales în Africa și în Orientul Mijlociu în numele lui Putin. 

"Moscova neagă orice comandă și control asupra lor pentru a se absolvi de comportamentul lor problematic, cum ar fi încălcările flagrante ale drepturilor omului și abuzurile asupra civililor", a scris anul trecut expertul în politică externă Federica Saini Fasanotti pentru Brookings Institute care a mai explicat că: "De asemenea, ele oferă un instrument de substituire pentru confruntările militare cu SUA, fără a implica direct trupele rusești". 

Format din aproximativ 5.000 de oameni, Wagner era alcătuit din veterani ai regimentelor de elită și ai forțelor speciale ale Rusiei.

Timp de ani de zile, Prigojin a negat orice legătură cu grupul de mercenari, mergând chiar până la a da în judecată un jurnalist britanic în 2021 pentru că a afirmat că este fondatorul organizației.

Dar războiul din Ucraina a schimbat totul pentru Prigojin și pentru armata sa de mercenari. 

Cum a schimbat Wagner relația dintre Prigojin și Putin

Când Putin și-a lansat invazia în Ucraina la începutul anului 2022, se pare că a crezut că va ajunge să controleze capitala Kiev numai în câteva zile.

În schimb, soldații săi s-au confruntat cu o rezistență acerbă din partea trupelor ucrainene, care erau bine înarmate de Occident. 

Se crede că mii de soldați ruși au fost uciși în primele luni ale războiului, deși cifrele exacte rămân neclare.

Până în septembrie 2022, Putin a fost nevoit să "mobilizeze" 300.000 de civili în efortul de război pentru a evita o înfrângere totală. 

În aceeași lună, Prigojin a ieșit din umbră și s-a identificat ca fiind șeful Wagner. 

Prigojin apoi s-a filmat în timp ce a mers în închisorile din Rusia și le-a oferit deținuților o opțiuni: Să lupte pentru el în Ucraina în schimbul libertății lor.

Anul trecut, aproximativ 80% din cei aproximativ 50.000 de soldați ai lui Wagner din Ucraina erau foști deținuți. 

Pe măsură ce tacticile de război brutale ale Wagner au început să dea roade, Prigojin a început să ceară recunoaștere. 

În ultimele luni, el l-a acuzat în mod repetat pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, de incompetență și de subaprovizionarea deliberată a oamenilor săi din Ucraina.

Bărbatul care a negat cândva că ar avea vreo legătură cu Wagner, a început să posteze videoclipuri înflăcărate pe site-ul de socializare Telegram, în care atacă armata rusă. 

"Shoigu! Unde sunt nenorocitele de obuze!" a strigat Prigojin într-o misivă.

"Au venit aici ca voluntari și au murit pentru ca voi să vă îndopați în birourile voastre". 

În timp ce Prigojin a avut grijă să evite să-l critice direct pe Putin, Kremlinul s-a săturat în mod clar de el luna aceasta o decizie care l-a împins pe Prigojin dincolo de linia roșie. 

La începutul acestei luni, Ministerul rus al Apărării a luat o decizie care cu siguranță l-a înfuriat pe Prigojin. 

Aceștia au cerut ca toți mercenarii Wagner să semneze contracte înainte de 1 iulie pentru a-i aduce sub controlul armatei ruse.

Prigojin a refuzat. 

"Wagner nu va semna niciun contract cu Shoigu. El nu poate gestiona în mod corespunzător formațiunea militară", a declarat el. 

În timp ce Putin s-a ținut public deasupra disputei, el a indicat unui grup de jurnaliști ruși că susține cererea ministerului apărării. 

"Acest lucru trebuie făcut și trebuie făcut cât mai repede posibil", a spus el.

Prigojin insistă că evenimentele de astăzi nu sunt o lovitură de stat "ci un marș al justiției".

El a declarat că forța sa de 25.000 de oameni este "gata să moară", în timp ce promite să sfideze conducerea militară a Rusiei.

"Murim pentru poporul rus", a spus el într-un mesaj video. 

Între timp, Kremlinul pare hotărât să îl trimită pe Prigojin înapoi acolo unde a început călătoria sa: În celula unei închisori rusești. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9728
Diferența -0.0008
Zi precendentă 4.9736
USD
Azi 4.8266
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.8269
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9728 RON
USD flag1 USD = 4.8266 RON
GBP flag1 GBP = 5.9363 RON
CHF flag1 CHF = 5.2812 RON
AUD flag1 AUD = 2.9850 RON
DKK flag1 DKK = 0.6665 RON
CAD flag1 CAD = 3.3502 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4227 RON
SEK flag1 SEK = 0.4330 RON
XAU flag1 XAU = 415.8147 RON
Monede Crypto
1 BTC = 456657.51RON
1 ETH = 15885.16RON
1 LTC = 504.38RON
1 XRP = 12.31RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17052.60-0.24%
BET-BK3196.410.27%
BET-EF925.75-0.28%
BET-FI63165.971.41%
BET-NG1229.290.05%
BET-TR37603.82-0.24%
BET-TRN36550.85-0.24%
BET-XT1472.73-0.05%
BET-XT-TR3192.52-0.05%
BET-XT-TRN3109.71-0.05%
BETAeRO895.990.04%
BETPlus2520.75-0.25%
RTL37927.27-0.33%

Opinii

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Mircea Coșea

Comunicate de presa

La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...

PLG / FOTO: Captură ecran
Delta Dunării / FOTO: Wikipedia

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel