Studiul a fost unul de durată și meticulos, având în vedere cele 60.000 de cazuri analizate de experții suedezi, care au demontat, practic, teoria conform căreia oamenii care urmăresc în primul rând interesele proprii sunt sortiți succesului. Dar cum măsori egoismul pentru a-l compara cu averea? Răspunsul s-a găsit, se pare, profesorul Kimmo Erisson.
Lui i-a venit ideea de a studia bazele de date deja existente ale sociologilor - rezultatele sondajelor unde persoanele intervievate au vorbit despre obiceiurile lor: dacă cedează locul în trasportul în comun, dacă fac donații pentru cauze nobile sau dacă sunt implicați în activități de voluntariat.
Eriksson s-a oprit la patru mari lucrări de cercetare: chestionarul General Social Survey elaborat de Universitatea din Chicago, sondajele European Social Survey și Household Longitudinal Study realizat de oamenii de știință din Marea Britanie și lucrarea experților de la Universitatea din Michigan, Panel Study of Income Dynamics.
Echipa profesorului Eriksson au inclus persoanele cu orientare socială în categoria celor mai puțin egoiști și invers. Ambele grupe au fost împărțite în mai mutle categorii, în funcție de străduința depusă de fiecare repondent în parte pentru ”binele societății”.
Citește și Așa ceva numai chinezii pot inventa! Se mai stă și la coadă FOTO
Astfel, s-a ajuns la concluzia că altruiștii câștigă, în medie, mai mult decât egoiștii și, de asemenea, fac mai mulți copii. Și totuși, cei mai mulți bani sunt câștigați de indivizii care demonstrează un ”altruism moderat”. Sunt două aspecte importante ale concluziei la care am ajuns.
În primul rând, oamenii care nu sunt egoiști au mai mulți copii. În al doilea rând, altruiștii moderați au venituri mai mari. Mai mult, analizând datele obținute atât din Europa, cât și din America, am constatat, la efectuarea unei analize dinamice, că subiecții care au devenit altruiști o perioadă de timp, după un an, câștigurile lor au început să crească, la fel și numărul de copii. Altfel spus, concluziile noastre sunt cât se poate de sigure, a subliniat profesorul Eriksson, citat de BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.