Șefii proeminenți din mediul de afaceri aflați la masa de miercuri seară au fost însoțiți de secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo, și de ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, în cadrul unui eveniment organizat în marja summitului liderilor din cadrul Cooperării Economice Asia-Pacific.
Alte nume mari cărora li s-a acordat un loc alături de cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace au fost Tim Cook de la Apple Inc., Ray Dalio de la Bridgewater Associates și Peng Zhao de la Citadel Securities, potrivit unui program consultat de Bloomberg News.
"China nu caută sfere de influență și nu va purta un război rece sau un război fierbinte cu nimeni", a declarat liderul chinez în fața audienței. Agresiunea militară a Partidului Comunist față de Taiwan - o democrație autoguvernată pe care Beijingul o revendică drept teritoriu al său - în ultimii ani a generat temeri că China va invada insula, care este o sursă majoră a celor mai avansate cipuri din lume.
Gărzile de corp ale lui Xi au fost așezate lângă masa sa pentru a împiedica participanții să se apropie de el. Securitatea a fost foarte strictă pentru șederea liderului chinez în California, străzile din apropierea hotelului său de cinci stele fiind închise circulației.
Deși Xi nu a menționat Taiwanul în discursul său, tonul său docil ar putea să-i liniștească pe unii dintre cei mai puternici investitori străini din lume că nu se întrevede un conflict la orizont. De asemenea, liderul chinez nu a abordat în mod direct provocările cu care se confruntă a doua cea mai mare economie a lumii în acest an, după ce mult așteptata redeschidere post-pandemică a națiunii a dezamăgit.
Beijingul și-a intensificat eforturile pentru a atrage investitorii străini, promițând din nou în această săptămână să consolideze politicile de atragere a capitalului străin. Înăsprirea controalelor de securitate națională și mesajele sale de stat potrivit cărora actorii străini reprezintă riscuri de spionaj, împreună cu anii de represiuni politice, i-au făcut pe unii să fie sceptici în privința acestui mesaj.
Xi a mers la cină la câteva ore după ce a încheiat o după-amiază de discuții cu președintele american Joe Biden, menite să stabilizeze turbulențele din relația bilaterală care au tulburat investitorii. Ambele părți au declarat că discuțiile au fost cele mai productive de până acum, iar liderii au fost fotografiați zâmbind și părând relaxați în timpul petrecut împreună.
Biden a declarat că cele două țări au ajuns la acorduri importante privind combaterea distribuției de fentanil, reluarea comunicațiilor între militari la nivel înalt și stabilirea unei înțelegeri prin care fiecare lider să îl poată suna direct pe celălalt pentru a rezolva orice neînțelegere.
China a descris întâlnirile ca fiind "un schimb de opinii sincer și aprofundat" și a declarat că "succesul unei țări este o oportunitate pentru cealaltă", potrivit unei declarații publicate de Ministerul de Externe al națiunii.
La finalul conferinței sale de presă de miercuri, Biden s-a îndepărtat de acest ton pozitiv, când a răspuns la o întrebare a unui jurnalist american despre faptul dacă își menține comentariul făcut în iunie în care îl numea pe Xi dictator.
"Ei bine, uite, el este", a spus Biden miercuri. "Vreau să spun că este un dictator în sensul că este tipul care conduce o țară care este o țară comunistă bazată pe o formă de guvernare total diferită de a noastră."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.