Publicitate
Conform datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice, la această oră, în România, mai sunt 4.603.104 pensionari care încasează în total 8.171.116.209 lei în fiecare lună.
Cea mai mică pensie este de sub 500 de lei de care beneficiază 723.381 de persoane, în timp ce cea mai mare ajunge la peste 5000 de lei de care beneficiază 177.471 de persoane.
În ceea ce privește pensiile speciale (pensii de serviciu) 766 sunt diplomați care incasează pensii medii de 5.783 de lei, parlamentari 732 care încasează pensii speciale în medie de 4.930 de lei.
Numărul piloților care încasează pensii speciale se ridică la 1.394 care încasează sume medii de 11.374 de lei.
Pensiile speciale primesc și procurori și judecători, numărul acestora fiind de 4.733 iar pensiile medii pe care aceștia le încasează sunt de 20.886 de lei.
Personalul auxiliar al instanțelor judecătorești și parchetelor care beneficiază și ceștia de pensii de serviciu numărulacestora fiind de 1.673 de persoane care încasează lunar pensii de 4.992 de lei.
De pensii de serviciu mai beneficiază și cei care au lucrat la Curtea de Conturi numărul acestora ridicându-se la 566 de persoane care încasează lunar 8.474 de lei.
Niculae Ciucă, precizări despre pensii și salarii
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat joi că în coaliţie s-a decis ca reglementarea salariilor şi a pensiilor să fie analizată în grupuri de lucru înfiinţate la Ministerul Muncii, precizând că pensiile militare sunt de serviciu, nu pensii speciale.
Şeful Executivului a susţinut o conferinţă de presă după vizita la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice din Râmnicu Vâlcea.
"Pensiile militare, indiferent de domeniul unde îşi desfăşoară activitatea, sunt pensii militare de stat, sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale. La nivelul coaliţiei am decis ca tot ceea ce înseamnă reglementarea salariilor şi a pensiilor să constituie activitatea de analiză în interiorul grupurilor de lucru, care vor lua fiinţă la nivelul Ministerului Muncii, din care vor face parte atât reprezentanţii structurilor guvernamentale, cât şi reprezentanţii patronatelor, sindicatelor, societatea civilă, astfel încât să putem să avem până la finalul anului ceea ce va reprezenta îndeplinirea jalonul nostru din PNRR şi pentru salarii şi pentru pensii, pentru că discutăm, practic, aici, de ceea ce înseamnă echilibrarea, eliminarea inechităţilor şi toate problemele pe care le ştim cu toţii în sistemul de salarizare şi de pensii. Este o decizie care a fost luată în coaliţie, este decizie care deja a început să prindă conturul la nivelul Guvernului, în interiorul Ministerului Muncii", a mai afirmat Ciucă.
Întrebat în legătură cu impozitarea pensiilor speciale, Ciucă a spus că în acest moment nu poate fi luată această decizie.
"În momentul de faţă, aţi văzut care a fost conţinutul ordonanţei de urgenţă. Impozitarea, aşa cum arată lucrurile acum, este un aspect care trebuie foarte bine corelat cu digitalizarea sistemului din Ministerul de Finanţe, astfel încât să putem să avem un sistem care să ne dea cu adevărat imaginea a tot ceea ce înseamnă partea de venituri şi în felul acesta să se stabilească nivelul de impozitare. Aşa cum arată lucrurile acum, nu putem să luăm această decizie", a adăugat premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.