CIA își alertează spionii din toată lumea printr-o cablogramă neobișnuită

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
O cablogramă ultrasecretă a fost trimisă către toți agenții CIA
O cablogramă ultrasecretă a fost trimisă către toți agenții CIA

Oficiali americani de rang înalt din domeniul contrainformațiilor au avertizat săptămâna trecută fiecare stație și bază C.I.A. din întreaga lume cu privire la numărul îngrijorător de informatori recrutați din alte țări pentru a spiona pentru Statele Unite care sunt capturați sau uciși, au declarat persoane familiare cu această chestiune.

Mesajul, care a fost transmis într-o cablogramă neobișnuită, strict secretă, spunea că centrul de contrainformații al C.I.A. a analizat zeci de cazuri în ultimii ani, în care au fost implicați informatori străini care au fost uciși, arestați sau, cel mai probabil, compromiși. Deși succintă, cablograma a prezentat numărul specific de agenți executați de către agențiile de informații rivale - un detaliu ținut secret pe care oficialii de contrainformații nu îl împărtășesc de obicei în astfel de cablograme.

Mesajul a evidențiat lupta pe care o duce agenția de spionaj în timp ce se străduiește să recruteze spioni în întreaga lume în medii de operare dificile. În ultimii ani, serviciile de informații adversare din țări precum Rusia, China, Iran și Pakistan au vânat sursele C.I.A. și, în unele cazuri, le-au transformat în agenți dubli.

Recunoscând că recrutarea spionilor este o activitate cu risc ridicat, cablograma a ridicat probleme care au afectat agenția în ultimii ani, inclusiv o tehnologie slabă, o încredere prea mare în surse, subestimarea agențiilor de informații străine și o mișcare prea rapidă pentru a recruta informatori, fără a acorda suficientă atenție potențialelor riscuri de contrainformații - o problemă pe care cablograma a numit-o "plasarea misiunii mai presus de securitate".

Numărul mare de informatori compromiși în ultimii ani a demonstrat, de asemenea, că tot mai multe țări folosesc inovații precum scanările biometrice, recunoașterea facială, inteligența artificială și instrumentele de hacking pentru a urmări mișcările ofițerilor C.I.A. în scopul de a le descoperi sursele.

În timp ce C.I.A. dispune de multe modalități de a colecta informații pe care analiștii săi să le transforme în informări pentru factorii de decizie politică, rețelele de informatori umani de încredere din întreaga lume rămân elementul central al eforturilor sale, tipul de informații pe care agenția ar trebui să fie cea mai bună din lume la colectarea și analiza informațiilor, scrie The New York Times.

Recrutarea de noi informatori, au declarat foști oficiali, este modul în care ofițerii de caz ai C.I.A. - spionii săi din prima linie - obțin promovări. Ofițerii de caz nu sunt de obicei promovați pentru că desfășoară operațiuni bune de contraspionaj, cum ar fi să afle dacă un informator lucrează cu adevărat pentru o altă țară.

În ultimele două decenii, agenția și-a dedicat o mare parte din atenție amenințărilor teroriste și conflictelor din Afganistan, Irak și Siria, dar îmbunătățirea colectării de informații despre puterile adverse, atât mari cât și mici, este din nou o piesă centrală a agendei C.I.A., în special în condițiile în care factorii de decizie politică cer mai multe informații despre China și Rusia.

Citește și: BOMBA de la Hollywood! Legătura DUBIOASĂ dintre Monroe, JFK și OZN

Pierderea informatorilor, au declarat foștii oficiali, nu este o problemă nouă. Dar cablograma a demonstrat că problema este mai urgentă decât s-a lăsat să se înțeleagă.

Avertizarea, potrivit celor care au citit mesajul, viza în primul rând ofițerii din prima linie ai agenției, persoanele implicate cel mai direct în recrutarea și verificarea surselor. Telegrama le amintea ofițerilor de caz de la C.I.A. să se concentreze nu doar pe recrutarea surselor, ci și pe probleme de securitate, inclusiv verificarea informatorilor și evitarea serviciilor de informații adversare.

Printre motivele cablogramei, potrivit unor persoane familiare cu documentul, se numără și acela de a-i determina pe ofițerii de caz ai C.I.A. să se gândească la măsurile pe care le pot lua singuri pentru a gestiona mai bine informatorii.

Foștii oficiali au declarat că trebuie să se pună mai mult accent pe securitate și contrainformații, atât în rândul liderilor de rang înalt, cât și al personalului din prima linie, în special atunci când vine vorba de recrutarea informatorilor, pe care ofițerii C.I.A. îi numesc agenți.

"În fiond nimeni nu este tras la răspundere atunci când lucrurile nu merg bine cu un agent", a declarat Douglas London, un fost agent CIA. "Uneori sunt lucruri care nu pot fi controlate, dar există și cazuri de neglijență, iar persoanele aflate în funcții de conducere nu sunt niciodată trase la răspundere."

Unii foști oficiali consideră că abilitățile agenției de a contracara serviciile de informații adversare s-au ruginit după decenii în care s-a concentrat pe amenințările teroriste și s-a bazat pe comunicații secrete riscante. Dezvoltarea, formarea și dirijarea informatorilor care spionează guvernele străine diferă, în unele privințe, de dezvoltarea surselor din interiorul rețelelor teroriste.

Concentrarea administrațiilor succesive asupra competiției marilor puteri și a provocărilor Chinei și Rusiei a însemnat că dezvoltarea rețelelor de spionaj și protejarea acestor surse este mai importantă ca niciodată.

În aceste țări, tehnologia a devenit, de asemenea, o problemă, au declarat foștii oficiali. Inteligența artificială, scanările biometrice, recunoașterea facială și alte tehnologii au făcut mult mai ușor pentru guverne să urmărească ofițerii americani de informații care operează în țara lor. Acest lucru a făcut ca întâlnirea și comunicarea cu sursele să fie mult mai dificilă.

Citește și: ”Iron Dome”, mărul discordiei în Congresul SUA

O breșă în sistemul de comunicații clasificate, sau "covcom", folosit de C.I.A. a contribuit la expunerea rețelelor agenției din China și din Iran, potrivit foștilor oficiali. În ambele cazuri, informatorii au fost executați. Alții au trebuit să fie extrași și relocați de către agenție.

În Iran și China, unii oficiali din serviciile de informații consideră că americanii au furnizat informații agențiilor adverse care ar fi putut ajuta la demascarea informatorilor. Monica Elfriede Witt, un fost sergent al Forțelor Aeriene care a dezertat în Iran, a fost pusă sub acuzare pentru furnizarea de informații către Teheran în 2019. Iranienii au valorificat cunoștințele ei doar după ce au stabilit că poate fi de încredere. Ulterior, în același an, Jerry Chun Shing Lee, un fost ofițer al C.I.A., a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru că a furnizat secrete guvernului chinez.

Foștii oficiali spun că nu lipsesc exemplele în care agenția a fost atât de concentrată pe misiune încât măsurile de securitate nu au fost luate în considerare în mod corespunzător. Iar în unele cazuri, un agent transformat poate avea consecințe mortale.

Atentatul cu bombă din 2009 de la o bază a C.I.A. din Khost, Afganistan, care a ucis șapte angajați ai agenției, a fost un bun exemplu în care misiunea a primat asupra securității, a declarat dl London. În acel atac sinucigaș, un medic iordanian pe care C.I.A. credea că l-a convins să pătrundă în Al Qaeda a fost de fapt întors împotriva Statelor Unite.

"Ne-am grăbit atât de mult să facem un rezultat atât de mare", a spus dl London. "Acestea au fost greșeli în materie de comerț".

El a adăugat că este important să se reamintească forței de muncă a C.I.A. de daunele care se pot produce atunci când se produc erori de tradecraft.

"Faceți-vă treaba și nu fiți leneși", a spus el. "Este vorba de dorința de a spune că nu suntem atât de perfecți pe cât credem că suntem. Acesta este un lucru pozitiv".

Mesajele transmise la nivel mondial către stațiile și bazele C.I.A. care notează tendințe sau probleme îngrijorătoare, sau chiar avertismente cu privire la probleme de contraspionaj, nu sunt ceva neobișnuit, potrivit foștilor oficiali. Cu toate acestea, memoriul care prezintă un număr specific de informatori arestați sau uciși de către puterile adverse reprezintă un nivel de detaliu neobișnuit, unul care semnalează importanța problemelor actuale. Foștii oficiali au declarat că oficialii de contrainformații preferă, de obicei, să țină secrete astfel de detalii chiar și față de forța de muncă extinsă a C.I.A..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9766
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.9762
USD
Azi 4.7317
Diferența 0.0147
Zi precendentă 4.717
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9766 RON
USD flag1 USD = 4.7317 RON
GBP flag1 GBP = 5.9743 RON
CHF flag1 CHF = 5.3535 RON
AUD flag1 AUD = 3.0801 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3872 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4280 RON
SEK flag1 SEK = 0.4288 RON
XAU flag1 XAU = 405.9099 RON
Monede Crypto
1 BTC = 465111.54RON
1 ETH = 15763.42RON
1 LTC = 427.04RON
1 XRP = 6.25RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.59%
6 luni: 5.63%
12 luni: 5.68%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17302.900.63%
BET-BK3221.640.41%
BET-EF929.350.69%
BET-FI60662.120.61%
BET-NG1219.650.92%
BET-TR38161.220.63%
BET-TRN37092.260.63%
BET-XT1485.430.59%
BET-XT-TR3220.460.59%
BET-XT-TRN3136.900.59%
BETAeRO921.78-0.46%
BETPlus2560.280.63%
RTL38306.500.68%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel