Parlamentarii care lipsesc nemotivat de la ședințele Camerei Deputaților sau ale Senatului vor fi sancționați mai dur decât până acum: li se va reține 5% din indemnizația lunară brută pentru fiecare zi de absență, față de 1% cât era anterior. Legea care prevede această modificare a fost promulgată de președintele interimar Ilie Bolojan.
Amenzi mai mari pentru chiulangii
Actul normativ modifică articolul 29 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, majorând semnificativ penalizarea financiară aplicabilă aleșilor care nu participă la activitățile parlamentare prevăzute în programul oficial.
„Neparticiparea la cel puțin o activitate parlamentară desfășurată în sediul Camerei Deputaților sau Senatului (...) se consideră absență nemotivată și are drept consecință reținerea a 5% din indemnizația lunară brută”, prevede noul text de lege.
Inițiatorii proiectului susțin că măsura va stimula prezența și implicarea reală a parlamentarilor, în contextul în care absențele repetate pot afecta cvorumul, amânând sau chiar blocând votul asupra unor legi importante.
„Lipsa de participare la ședințe ar trebui să aibă consecințe mai semnificative. Participarea este o datorie fundamentală, iar neglijarea ei poate afecta procesul legislativ”, se arată în expunerea de motive.
Cum pot fi „motivate” absențele
Deși sancțiunea de 5% este fermă, legea menține o serie de modalități prin care o absență poate fi considerată motivată, conform articolului 28 din același act normativ:
Dacă deputatul sau senatorul primește permisiunea de a absenta de la liderul grupului parlamentar, pentru motive personale sau legate de exercitarea mandatului;
Dacă apar situații neprevăzute și absența este ulterior aprobată de Biroul permanent;
Dacă parlamentarul este membru al Guvernului sau participă la activități oficiale stabilite de conducerea Camerei, de Guvern sau de Președintele României;
Dacă este în concediu medical sau i-a fost aprobată motivarea de către liderul de grup ori de Biroul permanent.
În plus, numele parlamentarilor cu absențe nemotivate va fi publicat lunar pe site-urile oficiale ale celor două Camere, conform regulamentelor în vigoare.
Noi obligații de transparență: CV-uri publice și dovadă de primire pentru declarațiile de avere
Legea aduce și modificări la articolul 4 din Statut, referitoare la declarațiile de avere și interese:
Acestea vor fi depuse conform Legii nr. 176/2010 și însoțite de o dovadă de primire emisă de secretarul general al Camerei respective;
În plus, fiecare deputat și senator va trebui să depună un curriculum vitae, care va fi publicat pe site-ul Camerei Deputaților sau al Senatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.