Într-o perioadă în care România traversează dificultăți bugetare și Guvernul cere populației să fie mai cumpătată, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) plătește o chirie colosală de 200.000 de euro lunar pentru sediul său. Dezvăluirea a fost făcută de Adrian Câciu, fost ministru al Finanțelor și fost ministru al Investițiilor, la Digi24, și a atras atenția asupra modului ineficient în care statul gestionează propriul patrimoniu.
100 de milioane de euro anual – chirii plătite de Guvern
La nivel național, Guvernul României cheltuie anual 100 de milioane de euro pe chirii pentru diverse instituții publice. Această sumă uriașă este plătită în condițiile în care RA-APPS (Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat) deține o serie de clădiri aflate în paragină, care ar putea fi renovate și utilizate pentru sediile instituțiilor publice.
Adrian Câciu a subliniat că există multiple spații în București care zac nefolosite, printre care Casa Radio sau fostul Minister al Industriilor de pe Calea Victoriei, clădiri ce ar putea fi renovate și utilizate de instituțiile statului. „Atâta ne costă să investim, dar ne va costa mai mult să continuăm să plătim chirii uriașe”, a declarat Câciu.
Critici dure la adresa guvernelor anterioare
Adrian Câciu a recunoscut că regretă faptul că a tăcut în primele luni din 2023, când s-a creat deficitul bugetar major în perioada în care premier era Nicolae Ciucă. Actualul ministru a sugerat că lipsa unei strategii coerente pentru utilizarea patrimoniului public a contribuit la risipirea resurselor financiare.
Mai mult, Câciu a menționat că există o „aristocrație” a directorilor în ministere, care rezistă schimbării și împiedică implementarea unor reforme eficiente. „Este evident că există rezistență la schimbare și o tatonare în primele zile când ești ministru”, a afirmat acesta.
Guvernul cere austeritate, dar evită reorganizarea instituțiilor
În timp ce Guvernul discută despre reduceri bugetare și măsuri de austeritate, statul continuă să suporte costuri uriașe pentru chirii, în loc să valorifice imobilele deja existente. Câciu a propus utilizarea unor clădiri istorice și neutilizate, precum cele deținute de Academia Română, pentru a reduce cheltuielile. „Un segment între Academia Română, Guvern și Parlament ar putea deveni un centru administrativ eficient”, a sugerat ministrul.
Totuși, până acum, nu s-au luat măsuri concrete pentru reorganizarea instituțiilor și utilizarea eficientă a patrimoniului de stat.
Reorganizarea administrativă – o soluție ignorată
Adrian Câciu a insistat asupra nevoii de ordine instituțională și de o reorganizare profundă a ministerelor și agențiilor. El a subliniat că premierul Marcel Ciolacu are în vedere aceste reforme, însă acestea trebuie să fie asumate de toți miniștrii, nu doar discutate.
Lipsa unui plan concret de reorganizare și menținerea unui aparat administrativ supradimensionat continuă să împovăreze bugetul de stat, în ciuda apelurilor la responsabilitate financiară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.