Potrivit unui articol din Global Times, super camera în discuție a fost creată de oamenii de știință ai Universității Fudan, din Shanghai. Creatorii susțin că aparatul lor va fi de cinci ori mai puternică decât ochiul uman. În plus, dispozitivul va fi dotat cu o inteligență artificială capabilă să analizeze datele faciale pornind de la o bază de informații pusă la dispoziția ei.
Prin urmare, chipurile persoanelor care participă la o mare adunare, precum un eveniment pe un stadion sau dintr-o sală de spectacole, pot fi ușor identificate. Aparatul ar putea fi însă folosit și de armată. Concret, ar fi vorba de integrarea camerei într-un program derulat de ministerul Apărării la nivelul întregii țări.
Invenția vine în contextul în care autoritățile de la Beijing și-au propus ca, până în 2020, să instaleze suplimentar 450 de milioane de camere de supraveghere. În plus, manifestațiile de la Hong Kong, care durează deja de câteva săptămâni, pot grăbi adoptarea noii tehnologii. Unul dintre obiectivele Guvernului chinez este de a face o triere între cetățenii ”buni” și cei ”mai puțin buni”.
Citește și Vestele antiglonț ale militarilor chinezi i-au amuzat pe occidentali
Nu trebuie uitat, de asemenea, că funcționează deja un sistem de punctare a cetățenilor. Și sunt deja aproape 23 de milioane de chinezi cărora li s-a interzis să călătorească peste hotare din cauza notei lor sociale proaste. Un calificativ care contează la admiterea în învățământul superior sau la angajarea unui credit bancar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.