În 1978, China a impus o politică dură de control al natalității, fiecare cuplu de chinezi putând să facă un singur copil, restricție ce a dus chiar la avorturi forțate. Abia în 2016, chinezii au căpătat dreptul să facă un al doilea copil. Măsura este acum socotită insuficientă, parlamentarii chinezi fiind îngrijorați de impactul pe care reducerea populației l-ar avea asupra economiei și sistemului de asigurări sociale.
Statisticile sunt sumbte. În 2018, s-au născut 10,94 copii la fiecare 1.000 de chinezi, mai puțin de o treime față de nivelul din 1949. De asemenea, numărul de copii născuți de o femeie a scăzut de la 5,18 în 1970 la 1,6 anul trecut. Potrivit unor estimări ale experților, populația Chinei va atinge un vârf de 1,4 miliarde de oameni în 2029, după care va începe un declin accentuat care va face ca forța de muncă disponibilă să nu fie mai mare de 200.000.000 în 2050, an în care se prognozează că o treime dintre chinezi vor avea peste 60 de ani.
Citește și: Copii puțini înseamnă probleme economice mari
”China și-a întins singură o capcană demografică, condamnându-se la creștere redusă sau inexistentă în anii care vin, indiferent de câți copii vor face tinerele femei, de bunăvoie sau forțate”, crede Steven Mosher, președintele Institutului de Cercetare a Populației (SUA).
Unii delegați din Adunarea Populară Națională cer adoptarea de măsuri de urgență, inclusiv eliminarea din Constituție a referințelor la planificarea familială, care au fundamentat anterior reducerea creșterii populației, inclusiv prin creare de birouri de planificare familială în fiecare sat al Chinei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.