Licitația, o premieră istorică, va avea loc pe 24 septembrie, parciparea fiind permisă exclusiv companiilor chineze. Oferta vizează mai multe mărci de aur negru, de la Qatar Marine, Forties, Oman și Murban, la Upper Zakum, toate achiziționate în perioada aprilie-mai anul trecut. La acel moment, cotațiile coborâseră sub 20 USD pe baril.
China nu este singură care a ales această variantă. Statele Unite și India încearcă, de asemenea, să vândă petrol ieftin din rezervele lor, cumpărate în primăvara anului 2020. În China, prețurile actuale ale petrolului sunt considerate ridicate și, potrivit experților, se încearcă, astfel, să fie grăbit procesul de ieftinire a aurului negru.
Totuși, atrag atenția specialiștii, este greu de crezut că o astfel de manevră are darul de a oferi un impact considerabil asupra pieței.
China a importat 346,36 milioane de tone de petrol din ianuarie până în august, ceea ce reprezintă 5,7% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Volumul producției de petrol realizat de către companiile chineze în ultimele opt luni a crescut cu 2,4 la sută.
Citește și Prețul ”convenabil” al petrolului. Lukoil a dezvăluit cifrele corecte
În iunie, gigantul petrolier chinez CNPC a descoperit cel mai mare câmp petrolier al țării, cu un volum de un miliard de tone. Experții sugerează că dezvoltarea câmpului va opri dependența tot mai mare a Chinei de petrolul importat. În acest moment, ponderea importurilor în aprovizionarea cu petrol a Chinei ajunge la aproximativ 70%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.