Planurile preliminare pentru Stația Internațională de Cercetare Lunară (ILRS) condusă de China și Rusia includ construirea unei centrale nucleare pe suprafața Lunii, a arătat miercuri o prezentare a unui oficial spațial chinez, relatează Reuters.
China lansează misiunea Shenzhou-20: trei astronauți, experimente biologice și o colaborare spațială cu Pakistanul
China se pregătește să lanseze joi, la ora 17:17 (ora locală), misiunea spațială Shenzhou-20, care va transporta trei astronauți către stația spațială Tiangong, potrivit presei de stat.
Scopul principal al acestei misiuni este rotația echipajului aflat deja în orbită, cel al misiunii Shenzhou-19, care urmează să revină pe Pământ la 29 aprilie, la situl de aterizare Dongfeng, au anunțat oficialii Agenției Spațiale Mănuite a Chinei în cadrul unei conferințe de presă transmise de CCTV.
Lansarea va avea loc de la Centrul de Lansare Satelitară Jiuquan din nord-vestul Chinei, iar echipajul va fi format din astronauții Chen Dong, Chen Zhongrui și Wang Jie. Pentru Chen Dong, acesta va fi al treilea zbor spațial, în timp ce pentru ceilalți doi, un inginer spațial și un fost pilot militar, misiunea reprezintă debutul în cosmos.
Pe durata misiunii, astronauții vor desfășura experimente științifice, vor instala echipamente de protecție împotriva deșeurilor spațiale, dispozitive și instrumente extravehiculare, și vor efectua sarcini de mentenanță și recuperare.
Unul dintre punctele de interes ale misiunii este componenta de cercetare biologică: echipajul va transporta în spațiu pești-zebră, planarii (viermi plathelminti) și streptomicete, pentru a efectua trei experimente de științe ale vieții la bordul stației spațiale.
Echipajul este programat să revină pe Pământ la finalul lunii octombrie, iar între timp va beneficia de o misiune de reaprovizionare efectuată de nava cargo fără echipaj Tianzhou-9.
China a anunțat, de asemenea, că a patra generație de astronauți este deja în pregătire pentru viitoarele misiuni Shenzhou. Pentru prima dată, acest nou val de selecții include candidați din regiunile administrative speciale Hong Kong și Macao, precum și din Pakistan.
Conform presei chineze, astronauții din Hong Kong și Macao ar putea efectua prima lor misiune spațială începând cu anul 2026.
În ceea ce privește colaborarea cu Pakistanul, procesul de selecție a astronauților este în curs, în urma unui acord bilateral de cooperare spațială semnat în februarie. Unul dintre cei doi astronauți pakistanezi care vor participa la misiunile spațiale chineze va fi responsabil de operarea experimentelor științifice la bordul stației Tiangong.
Această misiune subliniază atât ambițiile spațiale tot mai mari ale Chinei, cât și deschiderea sa către cooperări internaționale, în contextul consolidării stației Tiangong ca platformă de cercetare orbitală cu vocație globală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.