China intenționează să implementeze politicile existente în prima jumătate a anului, a precizat Han Wenxiu, șeful adjunct al biroului pentru afaceri financiare și economice al partidului.
La rândul său, viceguvernatorul Băncii Populare a Chinei, Chen Yulu, a menționat că instituția pe care o reprezintă va consolida, de asemenea, sprijinul financiar pentru economia reală.
Alt dezvoltator, în incapacitate de plată
Între timp, dezvoltatorul Sunac, unul dintre principalii jucători imobiliari din China, a intrat joi în incapacitate de plată, pe fondul crizei care afectează acest sector, alimentată de dificultățile gigantului imobiliar Evergrande.
Sunac, care datora aproximativ 28 de milioane de euro, "nu a rambursat" suma aferentă unei dobânzi la termenul stabilit, a anunțat grupul într-un comunicat transmis bursei din Hong Kong, unde este listat.
Sectorul imobiliar și cel al construcțiilor reprezintă mai mult de un sfert din PIB-ul Chinei și reprezintă motorul pentru multe alte sectoare, precum cel al oțelului și al mobilei.
Însă, pentru a reduce datoria sectorului, Beijingul a înăsprit în 2020 condițiile de acces la credite pentru dezvoltatorii imobiliari. De atunci, mulți dezvoltatori s-au trezit în criză de lichidități, inclusiv Evergrande, numărul unu în acest sector.
Citește și China dezamăgește. A înregistrat cel mai mic nivel din ultimii doi ani
Efect în lanț
Sănătatea financiară precară a greilor din sectorul imobiliar din China are un efect în lanț asupra concurenților săi, deoarece cumpărătorii devin din ce în ce mai reticenți în a investi în proprietăți.
Sectorul imobiliar trece prin "schimbări radicale" care au dus la o "scădere semnificativă" a vânzărilor pentru Sunac începând cu al doilea trimestru din 2021 și la un acces "din ce în ce mai dificil" la noi finanțări, a recunoscut grupul cu sediul în Tianjin (nord).
Sunac este cel mai mare dezvoltator chinez care a intrat în incapacitate de plată în acest an. Săptămâna viitoare sunt așteptate alte două termene limită.
La rândul său, Evergrande, strangulat de o datorie abisală estimată anul trecut la circa 260 de miliarde de euro, a intrat în incapacitate de rambursare în decembrie 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.