Importatorii de petrol din China au decis să renunțe, cel puțin pentru moment, care ar putea însemna câteva zile, dar și săptămâni, dacă nu chiar luni, la noi achiziții de petrol rusesc de teama eventualului impact al crizei ucrainene și al noilor sancțiuni anunțate de Occident.
Cumpărătorii permanenți de țiței, care încarcă marfa în porturile din Orientul Îndepărtat al Rusiei, au declarat că vor suspenda achizițiile până când se va clarifica situația finanțării și a plății pentru încărcături. În plus, costul transportului maritim de petrol din Marea Neagră s-a triplat, deoarece transportatorii au început să evite regiunea din motive de securitate.
China este cel mai mare cumpărător de petrol rusesc. Industria de rafinare din China a declarat că speră ca situația să se clarifice în zilele următoare. Companiile nu doresc să se afle într-o situație în care nu au de ales decât să plătească mult mai mult pentru a-și livra marfa sau să se confrunte cu probleme de plată.
Sancțiunile americane nu au afectat exporturile de energie rusești, dar unele bănci europene, precum ING Groep NV și Rabobank din Olanda, au început să impună restricții privind finanțarea comerțului cu bunuri legate de cele două țări.
Citește și Rușii ocupă Ucraina. Profesorul Mircea Coșea: Trebuie să ne temem. Poate fi un dezastru pentru toți
Alte instituții financiare au restricționat emiterea de scrisori de credit pentru livrările din Rusia. Cu toate acestea, accesul țării la sistemul internațional de plăți SWIFT nu a fost interzis, deocamdată, astfel încât decontările în dolari și euro pentru bunurile rusești pot continua.
Potrivit traderilor asiatici, cumpărătorii chinezi au achiziționat în mod activ țiței rusesc ESPO și Sokol la începutul lunii februarie și au preluat, de asemenea, încărcături de țiței Urals încărcate în Marea Neagră.
Livrările de țiței ESPO către China au crescut în ianuarie la un nivel record de 818.000 de barili pe zi. Acesta va scădea la 529.000 în februarie, prognozează analiștii de la Kepler. Cel puțin 86.000 de barili de țiței Urals vor ajunge în China în luna martie, cel mai mare volum din iunie 2020.
De asemenea, conflictul din Ucraina amenință planurile Chinei în ceea ce privește cărbunele, al cărui preț este în plină creștere. Dacă Beijingul nu reușește să limiteze creșterea prețurilor, sectorul industrial al țării va fi lovit de prețurile ridicate la energie electrică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.