Dar Beijingul evită să-și pună în joc puterea sa economică încercând o intermediere între Moscova și Kiev. Relațiile diplomatice și economice sino-ruse au fost consolidate la începutul lunii februarie în timpul călătoriei lui Vladimir Putin la Beijing. Dacă Putin l-a avertizat pe omologul său chinez, Xi Jinping, nu se știe cu exactitate. Se poate presupune însă că da. China este mult prea importantă pentru a nu fi pusă la curent cu astfel de planuri.
Preferă să păstreze distanța
De speculat se poate la nesfârșit în privința termenilor în care s-a purtat o discuție pe această temă, dacă ea a avut loc. Cert este că, acum, liderii chinezi păstrează distanța, au adoptat o poziție de observare. Periodic, își oferă serviciile de mediatori, dar mai degrabă declarativ, fără ca declarațiile să fie urmate de acțiuni concrete.
În Europa, nu lipsesc oficiali care fac presiuni pentru un rol al Chinei în încetarea focului. Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, a declarat la 7 martie: "Este evident că China are o influență clară asupra Rusiei [...]. Poate juca un rol important, dacă dorește, pentru a găsi o soluție diplomatică”.
Două scenarii
În acest context, în China apar numeroase analize privind situația din Ucraina. De exemplu, Hu Xijin, fostul redactor-șef al ziarului naționalist Huanqiu Shibao, scrie pe blogul său: "Dacă Rusia este învinsă, operațiunile militare din Ucraina se vor împotmoli. Populația ucraineană, cu sprijin material și moral din străinătate, va lansa o mișcare de rezistență populară de amploare. Ucraina, a doua țară ca mărime din Europa, ar deveni atunci un fel de groapă pentru Rusia."
Același Hu Xijin scrie și despre consecințele unei posibile victorii a Rusiei. "Putin ar neutraliza Ucraina, eliminând astfel riscul ca acest fost stat sovietic să se alăture în cele din urmă clanului occidental împotriva Rusiei. Acesta ar fi un contraatac de succes al Moscovei la presiunea crescută din partea Washingtonului de la prăbușirea Uniunii Sovietice, cu o slăbire a hegemoniei americane în acest proces. Desigur, războiul va afecta Europa, care în viitor s-ar putea baza și mai mult pe Statele Unite pentru securitatea sa. În plus, Europa ar putea deveni și mai ostilă față de Rusia."
Liderii chinezi par să împărtășească aceste opinii echilibrate cu privire la posibilele consecințe ale atacului Rusiei în Ucraina. Ei au luat multe măsuri de precauție pentru a se asigura că China nu este afectată de acest război. Dacă ar fi trebuit să ofere vreun ajutor Rusiei, ar trebui să fie invizibil. În plus, China se confruntă în prezent cu o încetinire a creșterii sale economice. Prin urmare, nu-și poate permite să propună un sprijin pentru Rusia care ar determina cercurile economice europene să se mobilizeze pentru a cumpăra mai puține produse fabricate în China.
Interesul economic
Oricare ar fi rivalitatea și disputele comerciale cu SUA, este esențial pentru China să își mențină poziția de lider al economiei mondiale. În aceste condiții, "prietenia solidă ca piatra" pe care Beijingul o afișează oficial față de Rusia lui Vladimir Putin nu ar trebui să se traducă printr-o susținere totală a ofensivei Moscovei asupra Ucrainei. În fața escaladării războiului din această țară, conducerea chineză preferă, se pare, să rămână într-o poziție de observație.
Nu există niciun indiciu că Beijingul crede că arbitrajul dintre ruși și ucraineni este posibil. Dimpotrivă, totul pare să indice că Beijingul nu crede în posibilitatea de a-l convinge pe Vladimir Putin să accepte o astfel de propunere. Și cel mai bine poate crede acest lucru, fără îndoială, Xi Jinping, care a reușit să măsoare hotărârea liderului rus atunci când s-a întâlnit cu acesta la Beijing, la începutul lunii februarie.
Citește și China, avertizată de SUA: Să nu îndrăzniți, noi nu vom ezita VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.