China nu mai poate salva economia mondială. Explicații

Simona Haiduc |
Data actualizării: | Data publicării:
S-au schimbat multe și în comportamentului chinezilor din clasa de mijloc, motorul creșterii economice
S-au schimbat multe și în comportamentului chinezilor din clasa de mijloc, motorul creșterii economice

Lumea își pune mari speranțe în revenirea economică a Chinei pentru relansaarea creșterii globale și, astfel, pentru a alunga spectrul recesiunii. Se pare însă că Imperiul de Mijloc nu mai poate juca rolul de colac de salvare. 

După o lungă perioadă de timp în care China a fost, practic, paralizată, din cauza politicii Zero COVID, care a presupus carantinarea a milioane de oameni, procesul de redresare a economiei țării va trebui să urmeze căi diferite față de cele de până acum. Iată de ce, experții estimează că efectele pozitive nu se vor ridica la nivelul așteptărilor piețelor mondiale. 

Din punct de vedere istoric, pentru a ieși din crize, China s-a bazat pe pachete de stimulare publică și pe investiții masive. O combinație care a contribuit la scoaterea economiei mondiale din marasm după criza financiară din 2008. Acum însă, situația este diferită. China este profund îndatorată, piața imobiliară se află într-o stare catastrofală, iar cea mai mare parte a infrastructurii de care are nevoie țara este deja construită. Prin urmare, redresarea sa se va baza în primul rând pe consumatorii chinezi, care și-au regăsit, în sfârși, libertatea de a călători și de a munci, după aproape trei ani de restricții și interdicții.

Mai mult acasă, mai puțin în străinătate

Într-adevăr, există semne că cea mai gravă criză sanitară a trecut. La fel ca americanii, consumatorii chinezi au economisit bani în timpul pandemiei.  Dar nivelul lor de încredere rămâne scăzut. În timp ce chinezii bogați și-au redeschis portofelele, mulți chinezi mai puțin înstăriți preferă să economisească.

Primii indicatori sugerează că principalele efecte ale redresării Chinei se vor resimți mai degrabă acasă decât în străinătate. Fie că este vorba de rezultatele sondajelor de opinie din mediul de afaceri, de cifrele de vânzări sau de nivelurile de trafic în transportul public, toate aceste date oficiale arată că cea mai mare parte a creșterii va proveni din servicii, precum restaurante, baruri și călătorii.

Cu alte cuvinte, în timp ce accelerarea Chinei este o veste bună pentru o creștere globală fragilă - mai ales că se așteaptă ca SUA și Europa să încetinească - efectele directe asupra altor țări vor fi probabil mai slabe decât în trecut, când expansiunea a fost determinată de pachetele de stimulente. "În timp ce China va înregistra o redresare economică puternică, efectele de propagare către restul lumii vor fi mult mai slabe în acest ciclu din cauza naturii redresării economice", explică Frederic Neumann, economist șef pentru Asia la HSBC.

SUA ar putea fi afectate de redresarea chineză

Este puțin probabil ca economia americană să beneficieze de această revenire din cauza expunerii sale reduse la sectorul serviciilor din China. Dimpotrivă, creșterea SUA ar putea avea chiar de suferit dacă redresarea chineză stimulează cererea și prețurile energiei la nivel mondial, adăugând presiuni inflaționiste.

Potrivit celor mai recente previziuni ale Fondului Monetar Internațional (FMI), economia chineză ar urma să crească cu 5,2% în 2023, mult peste procentul de 1,4% așteptat în SUA și de 0,7% în zona euro. 

FMI estimează că, în cursul acestui an, Imperiul de Mijloc va contribui cu aproximativ o treime din creșterea globală, față de 10% pentru SUA și Europa la un loc. Astfel, China ar reveni la ponderea pe care o avea în cei cinci ani de dinaintea pandemiei Covid-19. În 2022, în timp ce PIB-ul SUA a marcat un avans de 2,1%, în China acest indicator a afișat un progres de numai 3%, a doua cea mai slabă performanță de la moartea lui Mao Zedong în 1976. Ponderea Chinei în creșterea globală a scăzut la 16% în aceeași perioadă.

Chinezii, așteptați peste tot

"Redresarea Chinei este foarte importantă în acest an, deoarece se așteaptă ca SUA și Europa să încetinească puternic", a comentat Hoe Ee Khor, economist-șef la Asean+3, o organizație de studii economice care oferă consultanță politică și asistență tehnică pentru economiile din Asia de Est și de Sud-Est. "Trebuie să asigure tracțiunea care le va lipsi celorlalte două locomotive", a adăugat el. 

Cei mai bogați chinezi ar putea face parte din acest stimuli de care economia mondială are atâta nevoie. Europa se bazează pe cheltuielile chinezilor pentru bunuri de lux, iar destinații turistice din Asia de Sud-Est speră să-și ofere serviciile consumatorilor chinezi. Bazându-se pe revenirea vânzărilor în China imediat după renunțarea la măsurile epidemiologice, producătorul elvețian de ceasuri Swatch a declarat în ianuarie că se așteaptă la un an record pentru vânzările din China, Hong Kong și Macao.

"Este un mare impuls pentru toată lumea", a confirmat luna trecută David Calhoun, directorul executiv al Boeing. Descriind redeschiderea Chinei ca fiind "un eveniment major pentru aviație", el a declarat că firma sa are mari speranțe legate de China. Companiile aeriene chineze vor avea nevoie de 737 MAX de la Boeing pentru a face față redresării cererilor pentru călătorii, a spus el.

Consumatorii chinezi rămân îngrijorați

Alte companii sunt mai circumspecte și analizează situația din punctul de vedere al situației populației Chinei. Pe durata pandemiei, gospodăriile chineze au beneficiat de un sprijin financiar mai slab decât lucrătorii din economiile avansate. În plus, piața forței de muncă din China continuă să se confrunte cu probleme, la fel cum nici piața imobiliară nu pare să se simtă bine. 

Colgate-Palmolive, de exemplu, a constatat că vânzările sale de bunuri de larg consum rămas slabe. "Pentru noi, China rămâne un mare semn de întrebare", a declarat directorul general a companiei, Noel Wallace, analiștilor. 

Yum China Holdings, care administrează lanțuri de restaurante precum Kentucky Fried Chicken (KFC) și Pizza Hut în China, a înregistrat o revenire a vânzărilor în timpul sărbătorii Anului Nou Lunar, dar rămâne prudent. "Deși salutăm aceste îmbunătățiri, suntem, de asemenea, precauți", a declarat directorul executiv Joey Wat.

Impactul revenirii Chinei ridică și mai multe întrebări în străinătate. În trecut, când creșterea a fost alimentată de pachete masive de stimulare, China a investit bani în imobiliare, infrastructură și fabrici pentru a-și redresa economia. Iar cererea sa puternică de materii prime și de utilaje a fost resimțită în întreaga lume: de la producătorii de mașini-unelte din Germania și producătorii de cupru din America Latină, la producătorii de excavatoare din Japonia sau producătorii de cărbune din Australia...

Nu vă puneți mari speranțe

În 2009, China a reușit să înregistreze o creștere de 9,4% datorită unui pachet de stimulare de 586 de miliarde de dolari. Acest lucru a oferit o puternică contrapondere economiilor avansate care au fost puternic afectate de criza financiară mondială.

În acest an, redeschiderea Chinei ar putea adăuga un punct procentual la creșterea economică globală, în principal prin creșterea cererii de energie, creșterea importurilor și a călătoriilor internaționale, potrivit economiștilor de la Goldman Sachs. Cei mai mari beneficiari vor fi, probabil, exportatorii de petrol și vecinii asiatici ai Chinei.

Compania de consultanță Oxford Economics se așteaptă la un sprijin mai slab pentru creșterea globală. Potrivit simulărilor sale, dacă PIB-ul Chinei va crește cu 5% în acest an, acest lucru ar duce creșterea globală la doar 1,5%, cu doar 0,2 puncte procentuale mai mult decât prognoza anterioară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9749
Diferența 0.0008
Zi precendentă 4.9741
USD
Azi 4.8373
Diferența 0.0605
Zi precendentă 4.7768
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9749 RON
USD flag1 USD = 4.8373 RON
GBP flag1 GBP = 5.9967 RON
CHF flag1 CHF = 5.3185 RON
AUD flag1 AUD = 3.0067 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3594 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4246 RON
SEK flag1 SEK = 0.4341 RON
XAU flag1 XAU = 412.9649 RON
Monede Crypto
1 BTC = 478831.41RON
1 ETH = 17628.86RON
1 LTC = 547.87RON
1 XRP = 11.52RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17031.701.86%
BET-BK3178.151.22%
BET-EF923.801.91%
BET-FI61732.64-0.46%
BET-NG1218.511.62%
BET-TR37557.741.86%
BET-TRN36506.071.86%
BET-XT1466.891.52%
BET-XT-TR3179.861.52%
BET-XT-TRN3097.381.52%
BETAeRO885.891.19%
BETPlus2519.201.86%
RTL37934.681.89%

Comunicate de presa

Conductă gaz
Iluminat public / Foto: Freepik

696 de solicitanți s-au înscris în cadrul Programului Iluminat Public 2024

Informații de la Administrația Fondului pentru...

BVB / FOTO: Facebook BVB

CEC Bank a listat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro

CEC Bank a listat vineri pe Piaţa Reglementată...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel