Exporturile din China a două minerale rare, folosite pentru fabricarea semiconductorilor au scăzut la zero în august, la o lună după ce Beijingul a impus restricții asupra vânzărilor în străinătate, invocând motive care țin de securitatea națională, relatează CNN.
China produce aproximativ 80% din galiu și aproximativ 60% din germaniu la nivel mondial, potrivit Alianței pentru materii prime critice, dar luna trecută nu a vândut niciunul dintre aceste elemente pe piețele internaționale, potrivit datelor vamale chineze publicate miercuri. În luna iulie, țara a exportat 5,15 tone de produse din galiu și 8,1 tone de produse forjate din germaniu.
Întrebat despre lipsa exporturilor de luna trecută, He Yadong, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că departamentul a primit cereri de la companii pentru a exporta cele două materiale. Unele cereri au fost aprobate, a spus el, fără a da detalii.
Restricțiile sunt un răspuns al Chinei la controalele exporturilor ale SUA, în contextul problemelor economice și în timp ce un război pe piața tech se află în plină desfășurare.
A doua economie ca mărime din lume se confruntă deja cu o cerere internă slabă și cu o criză imobiliară. Luna trecută, exporturile țării au suferit cea mai mare scădere din ultimii trei ani, dând o nouă lovitură redresării sale șovăitoare.
Analiștii spun că restricționarea exporturilor este o "sabie cu două tăișuri" care poate afecta economia chineză și poate accelera mutarea lanțurilor de aprovizionare în afara țării.
Deși China este liderul producției celor două minerale, există producători alternativi, precum și înlocuitori disponibili pentru ambele materiale, conform Eurasia Group.
Impactul prăbușirii exporturilor se resimte deja la noi în țară. Prețurile pentru galiu au scăzut în China, deoarece controalele la export au dus la acumularea stocurilor.
Joi, prețul la vedere al galliului se situa la 1.900 de yuani (260 de dolari) pe tona metrică, în scădere cu aproape 20% față de începutul lunii iulie, potrivit informațiilor de la Shanghai Metal Market.
Între timp, prețul spot al germaniului a crescut ușor din cauza ofertei limitate, ajungând joi la 10.050 yuani (1.376 dolari) pe tona metrică.
În iulie, Beijingul a declarat că cele două elemente, care sunt folosite într-o varietate de produse, inclusiv cipuri de calculator și panouri solare, vor fi supuse unor controale la export pentru a proteja "securitatea și interesele naționale" ale țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.