China produce peste 14% din emisiile globale de metan, dar până acum a rezistat presiunilor de a se alătura unui pact global de reducere a emisiilor de metan cu 30% până în 2030, semnat de peste 150 de alte națiuni, în frunte cu SUA.
"Aș spune că la ceea ce ne-am putea aștepta va fi un plan de politici foarte detaliat - de diferite reglementări - care vor fi adoptate", a declarat Marcelo Mena, director al Global Methane Hub și fost ministru al mediului din Chile. El a declarat că a discutat despre acest plan cu Xie Zhenhua, trimisul special al Chinei pentru climă, în timpul unei vizite în China luna trecută, conform Reuters.
Mena a declarat pentru Reuters că planul se concentrează asupra unora dintre cele mai dificile surse de metan din China, inclusiv asupra emisiilor provenite din zăcămintele miniere de cărbune și din agricultură - inclusiv producția de orez - dar nu a văzut niciun obiectiv numeric în plan.
El a mărturisit că Xie i-a spus că planul va fi publicat înainte sau în timpul summitului COP28 privind clima, care va dura două săptămâni și care va începe pe 30 noiembrie, la Dubai.
"Acesta va fi probabil cel mai ambițios angajament și va reduce cea mai mare parte a emisiilor din țările în curs de dezvoltare", a spus el.
Ministerul Mediului din China nu a răspuns imediat la întrebările privind data apariției raportului și dacă acesta va include obiective concrete.
Săptămâna trecută, ministerul a declarat că "devansează" publicarea planului, potrivit presei de stat, dar nu a oferit un termen.
Ministerul Agriculturii a recomandat anul trecut noi practici agricole, cum ar fi gestionarea irigațiilor pentru orez și dietele sărace în proteine pentru animale, ca modalități de reducere a metanului.
Un studiu publicat în august de oamenii de știință de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley din California a sugerat că reformele din sectoarele industrial și agricol din China ar putea duce la o reducere cu 30-40% a metanului față de nivelurile din 2015 până la sfârșitul deceniului.
O sursă rămasă sub rezerva anonimatului a anunțat că China să își dezvăluie planul privind emisiile de metan înainte de reluarea discuțiilor bilaterale cu SUA, săptămâna aceasta, la Sunnylands, în California, înainte de summitul APEC de la San Francisco.
Sunnylands, un centru pentru întâlnirile oficialile situat în deșertul din sudul Californiei, a fost locul unde fostul președinte american Barack Obama și președintele chinez Xi Jinping au ajuns la un acord istoric în urmă cu 10 ani, care a dus la o înțelegere SUA-China privind clima care a deschis calea pentru Acordul de la Paris din 2015.
Oficialii chinezi au confirmat joi că întâlnirea va avea loc între 4 și 7 noiembrie.
SUA și China au convenit pentru prima dată la summitul privind clima de la Glasgow din 2021 să colaboreze pentru a măsura și a reduce emisiile de metan. China și-a stabilit deja obiectivul de a aduce emisiile de dioxid de carbon la un nivel maxim până în 2030 și de a ajunge la emisii nete de CO2 zero până în 2060.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.