Uniunea Europeană trebuie să ia în considerare obiectivele sale ambițioase de dezvoltare a energiei solare înainte de a lua orice măsură de reducere a importurilor de panouri fotovoltaice și componentele asociate cu această tehnologie, a declarat luni un înalt oficial UE, conform Reuters.
Comisarul european Mairead McGuinness a declarat în fața Parlamentului European că UE lucrează la un set vast de instrumente pentru a sprijini industria solară. În prezent, 97% din panourile instalate în Europa sunt importate, în principal din China.
"Având în vedere că, în prezent, ne bazăm într-o măsură foarte importantă pe importuri pentru a atinge obiectivele de desfășurare a energiei solare în UE, orice măsură potențială trebuie să fie pusă în balanță cu obiectivele pe care ni le-am stabilit în ceea ce privește tranziția energetică", a declarat ea în fața parlamentarilor.
Comisia a stabilit un obiectiv de 750 de gigawați de capacitate de producție de energie solară până în 2030, de la 260 GW în 2023.
Industria europeană de fabricare a panourilor solare a solicitat UE să intervină cu măsuri de urgență pentru a evita ca firmele locale să se închidă sub presiunea prețurilor din cauza importurilor chinezești.
McGuinness a declarat că recunoaște că prețurile panourilor solare au scăzut cu peste 40% din cauza ofertei maria la nivel mondial.
Aceasta a declarat că UE a introdus norme menite să determine autoritățile publice să ia în considerare și alți factori decât prețul atunci când organizează licitații pentru echipamente de tehnologie curată. Printre aceste măsuri se numără și un efort pentru a se asigura că nu mai mult de 65% din aprovizionare provine de la o singură sursă.
În temeiul unor norme mai flexibile privind ajutoarele de stat Comisia a aprobat nouă inițiative cu un buget de peste 12 miliarde de euro pentru echipamente de tehnologie curată, inclusiv panouri solare.
De asemenea, UE colaborează cu țări, inclusiv cu Statele Unite și India, pentru a reduce dependența de aprovizionarea din China.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.