Situația ar putea distruge economia mondială care, în opinia multor experți, oricum va intra, după pandemia de coronavirus, în cea mai neagră criză de la cel de-al Doilea Război Mondial. Conflictul dintre Washington și Beijing a fost, în 2019, principala frână în calea dezvoltării economiei lumii.
Părțile au început o apropiere timidă abia spre sfârșitului anului trecut, pentru ca în ianuarie, luna când în China erau deja înregistrate primele zeci de cazuri de covid-19, iar serviciile americane îl avertizau pe președintele american în legătură cu pericolul unei pandemii, să convină o primă parte a unui acord mult mai amplu. Acum însă, la Washington se înmulțesc declarațiile privind necesitatea pedepsirii Bejingului pentru răspândirea noului coronavirus.
Citește și "Ceasul morţilor lui Trump". Ce este acesta și unde va fi pus
Astfel, nu mai departe luni, consilierul Casei Albe, Peter Navarro, a vorbit de compensații pe care China ar trebui să le plătească pentru că nu a adoptat la timp măsurile necesare de luptă împotriva expansiunii epidemiei izbucnită la Wuhan.
De cealaltă parte a baricadei, la Beijing, expertul Gao Lingyun, de la Academia de studii sociale, a declarat că, în prezent, China este mult mai bine pregătită pentru o confruntare cu SUA, pentru că știe cum să procedeze pentru a lovi economia americană. Și nu sunt decât două dintre foarte multele exemple de acest gen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.