Publicitate
Conform ultimelor date oficiale furnizate de Banca Centrală și de Serviciul federal al Vămilor din Rusia, în primul trimestru al anului, numai 46% dintre afacerile bilaterale dintre cele două țări s-au efectuat în dolari. Este prima dată în istorie când acest indice coboară sub 50%.
După cum notează publicația niponă, în ultimii câțiva ani, China și Rusia au restrâns utilizarea dolarului în comerțul bilateral. Dacă în 2015, aproape 90% dintre acestei tranzacții se realizau în bancnota verde, după izbucnirea războiului comercial dintre Washington și Beijing, și pe fondul eforturilor comune ale Chinei și Rusiei, acest procent a atins 51% în 2019.
Comentând informația, publicația americană Stratfor explică faptul că, în calitatea lor de adversari geopolitici ai Statelor Unite, China și Rusia sunt interesate să reducă rolul dominant al dolarului american pe piețele mondiale. Dar introducerea în comerțul bilateral fie a valutelor lor naționale, fie a valutelor unor terțe părți constituie doar un pas mic în această direcție.
Citește și China SURPRINDE din nou. Ce s-a întâmplat în luna iulie
Nu trebui uitat, totuși, că 93% din comerțul mondial se realizează, în prezent, în dolari sau euro. În aceste condiții, scriu analiștii Stratfor, reducând ponderea dolarului în afacerile lor, Moscova și Beijing încearcă, după toate probabilitățile, să diminueze efectul unor alte și alte sancțiuni americane.
Stratfor precizează, în context că schimburile comerciale dintre China și Rusia s-au cifrat, în 2019, la 109 miliarde de dolari, în timp ce volumul comerțului mondial se ridică la circa 19 trilioane de dolari
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.