Vorbind sâmbătă, în cadrul unui eveniment public desfășurat la Washington, ale cărui detalii au fost publicate ulterior pe site-ul ambasadei chineze, Xie a avertizat că impunerea de noi tarife vamale ar putea afecta grav economia globală. Diplomatul a făcut o paralelă cu Marea Criză Economică din anii ’30, provocată – potrivit acestuia – inclusiv de tarifele impuse de SUA în 1930.
Inspirându-se din medicina tradițională chineză, Xie a subliniat importanța echilibrului între forțele opuse, precum yin și yang, susținând că aceeași filosofie ar trebui aplicată și în relațiile dintre cele două superputeri.
„Un remediu bun, în medicina tradițională chineză, presupune combinarea mai multor ingrediente care se potențează reciproc, pentru cel mai bun efect terapeutic”, a declarat Xie Feng.
„În același fel, planeta este suficient de mare pentru ca atât China, cât și SUA să coexiste. Ar trebui să urmărim coexistența pașnică, nu o confruntare directă, și să ne sprijinim reciproc, nu să ne târâm într-un scenariu de tip pierdere-pierdere.”
Războiul comercial a paralizat, practic, schimburile comerciale uriașe dintre cele două economii, fiecare impunând tarife de peste 100% și un set extins de restricții în domeniile investițiilor, culturii și comerțului.
Tensiunile s-au amplificat după ce Asociația chineză a constructorilor navali a criticat, sâmbătă, un plan al SUA de a impune taxe portuare suplimentare navelor cu legături în China.
În timp ce Japonia, Taiwanul și alte state sunt deja în negocieri sau pregătite să negocieze cu Washingtonul în privința tarifelor denumite „Ziua Eliberării” – o inițiativă a fostului președinte Donald Trump – între SUA și China nu există, momentan, nicio discuție la nivel înalt planificată.
Totuși, Trump a declarat vineri că „există conversații frumoase” în desfășurare cu partea chineză. „Apropo, avem niște conversații frumoase cu China”, a spus el reporterilor la Casa Albă. „Chiar sunt foarte bune.” Nu a oferit însă detalii suplimentare.
De cealaltă parte, Beijingul a transmis că Washingtonul trebuie să manifeste respect înainte ca orice dialog oficial să poată avea loc.
În final, Xie Feng a reiterat opoziția Chinei față de războiul comercial, avertizând că orice țară care va impune tarife împotriva Chinei va primi un răspuns pe măsură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.