China, cea mai mare putere comercială a lumii, a anunţat în 2013 o nouă iniţiativă denumită "O centură, un drum", destinată creării unui nou Drum al Mătăsii şi consolidării schimburilor comerciale între Asia, Rusia şi Europa. China a promis că va aloca 126 miliarde de dolari pentru această strategie, în principal sub formă de investiţii în infrastructură.
Joi, în prima zi a unui summit dedicat iniţiativei "O centură, un drum", Liu Kun a anunţat că ţara va pune la punct un cadru de analiză cu privire la sustenabilitatea datoriilor pentru proiectele din cadrul iniţiativei, "pentru a preveni şi soluţiona riscurile la adresa datoriei". Instituţiile financiare chineze, ţările implicate în iniţiativa "O centură, un drum" precum şi agenţiile internaţionale sunt încurajate să utilizeze acest cadru pentru a consolida managementul datoriei, a mai spus Liu Kun.
Citește și: O țară amanetată chinezilor. Cum s-a ajuns aici
La rândul său, guvernatorul băncii centrale a Chinei, Yi Gang, a declarat că vor fi utilizate monedele locale pentru investiţiile care au legătură cu iniţiativa "O centură, un drum", în ideea de a evita riscurile legate de evoluţia cursului de schimb. Potrivit lui Yi Gang, China va urma principiile de piaţă şi va îmbunătăţi transparenţa pentru proiectele din cadru acelaşi iniţiative. "Trebuie să consolidăm managementul datoriei şi riscurilor...Deciziile de investiţii ar trebui să controleze în mod eficient riscurile şi să asigure că datoria este sustenabilă", a spus Yi Gang.
Lideri din 37 de state şi zeci de oficiali ar urma să participe la summitul dedicat iniţiativei "O centură, un drum", printre care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi premierul Italiei, Giuseppe Conte. Recent, Italia a devenit prima ţară din G7 care s-a alăturat iniţiativei "O centură, un drum".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.