Toată această datorie este ascunsă, afirmă, la rândul ei, agenția Bloomberg. Adică ea nu este trecută în balanța de plăți. O practică des folosită în China, dezvăluirea lor putând antrena un val de falimente, cred autoriii studiului. ”Amploarea datoriei este precum icebergul si nava Titanic sub forma riscurilor de creditare”, au subliniat analiștii S&P Global Ratings.
”Este vorba de pericolul unor falimente în masă a așa numitelor LGFV, Local Government Financing Vehicles. Așa sunt numite companiile create de autoritățile locale cu scopul de a finanța marile proiecte de infrastructură”, au explicat experții. ”Aceste tip de compnii permit municipalităților locale să evite limitele impuse de guvern la valoarea admisă a gradului de îndatorare.
Nu, problema în cauză nu este nouă. Pentru prima dată, despre aceste falimente s-a vorbit în 2014, dar pe fondul ritmului accelerat de creștere a economiei chineze, nu s-a considerat un pericol prea mare. Dar războiul comercial din relațiile cu Statele Unite au încetinit evoluția economiei și chestiunea datoriilor ascunse s-a acutizat. Întrebarea este când va exploda.
În cel mai bun caz, va fi ”o bombă cu efect întârziat” pentru economie în ansamblul ei și pentru piețele finaciare locale în special. În cel mai rău caz, indicii bursieri ai Chinei vor continua să scadă. ”Cele mai afectate vor fi, după toate probabilitățile, companiile de construcții și sectorul financiar”, sunt de părere specialiștii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.