Implicarea Chinei în proiectul de gaz natural lichefiat Arctic LNG-2 al Rusiei nu ar trebui să fie ținta intervenției sau restricțiilor din partea unor terțe părți, a declarat marți ministrul de externe al Chinei.
Statele Unite au impus sancțiuni asupra Artic LNG-2 în noiembrie, ca parte a unui pachet de noi măsuri radicale împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina. Acționarul majoritar rus Novatek a declarat forță majoră din cauza sancțiunilor americane, potrivit unor surse.
Publicația rusă de știri Kommersant a relatat luni că marile companii petroliere chineze de stat CNOOC Ltd și China National Petroleum Corp (CNPC), fiind ambele implicate în proiect, au declarat, de asemenea, forță majoră.
Cooperarea economică dintre China și Rusia a fost în interesul reciproc al ambelor țări și "nu ar trebui să fie interferată sau restricționată de nicio terță parte", a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.
"China s-a opus întotdeauna sancțiunilor unilaterale de lungă durată fără a se baza pe dreptul internațional", a adăugat ea.
Proiectul Arctic LNG-2 ar urma să înceapă producția la începutul anului 2024. Novatek deține o participație de 60% din proiect, în timp ce CNOOC și CNPC au fiecare câte 10%, la fel ca și TotalEnergies din Franța și un consorțiu format din Mitsui & Co și JOGMEC din Japonia.
Citește și: Lovitură dură pentru industria de GNL din Rusia. Acționarii străini renunță la un proiect cheie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.