"Suntem îngrijoraţi de faptul că ei intenţionează să asiste direct Rusia cu echipament militar care ar fi folosit în Ucraina. Preşedintele Biden va vorbi cu preşedintele Xi şi îi va spune clar că China va fi responsabilă pentru orice act care vizează sprijinirea agresiunii ruse şi că nu vom ezita să îi impunem costuri", a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.
"Vedem cu îngrijorare că China se gândeşte să ofere Rusiei asistenţă militară directă", a adăugat el. Este avertismentul cel mai clar lansat Chinei de Statele Unite de la începutul invaziei Ucrainei.
Discuţia, a patra dintre cei doi lideri de când Joe Biden este preşedinte, urmăreşte "să menţină deschise canalele de comunicare între Statele Unite şi Republica Populară Chineză", a precizat, purtătoarea de cuvânt a executivului american, Jen Psaki, subliniind că Statele Unite şi China sunt cu siguranţă destinate să se angajeze într-o competiţie nemiloasă, dar menţinând un dialog suficient pentru ca această confruntare să nu fie o sursă de haos la nivel internaţional.
Cei doi lideri vor discuta despre această "concurenţă" între Washington şi Beijing, "precum şi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi despre alte probleme de interes comun", a adăugat Jen Psaki.
Prin urmare, Statele Unite au ridicat tonul şi mai mult, considerând deja "profund îngrijorătoare" poziţia de "aliniere a Chinei cu Rusia" în faţa războiului din Ucraina, după o recentă întâlnire foarte lungă la Roma între consilierul pentru securitate naţională american, Jake Sullivan, şi Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al diplomaţiei Partidului Comunist Chinez.
Dincolo de problema posibilei asistenţe militare pentru Rusia, Washingtonul nu vrea ca China să ajute Moscova în atenuarea impactului acestor sancţiuni de o asprime fără precedent, care ar trebui să sufoce financiar şi economic regimul lui Vladimir Putin.
"Prioritatea preşedintelui Biden (în timpul discuţiei) va fi să ceară Chinei să nu dea Rusiei mijloacele de a compensa sancţiunile internaţionale şi să nu trimită echipamente pentru maşina de război rusească din Ucraina", a declarat pentru AFP Ryan Hass, expert pe lângă institutul de cercetare Brookings şi fost consilier pentru China al preşedintelui Barack Obama.
La rândul său, Xi Jinping "trebuie să arbitreze între diverse priorităţi. El acordă o mare importanţă parteneriatului cu Rusia, dar nu vrea să submineze relaţiile cu Occidentul", de care China depinde "pentru accesul la anumite tehnologii avansate", a subliniat el.
"Interesele Chinei şi Rusiei nu sunt aliniate. Putin vrea să dinamiteze sistemul internaţional, în timp ce preşedintele Xi se vede arhitectul unei noi ordini internaţionale", a adăugat expertul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.