Orice încercare de a susţine Taiwanul este zadarnică, a avertizat purtătorul de cuvânt al MAE chinez Wang Wenbin, în răspuns la o vizită efectuată în insulă de un grup de foşti înalţi oficiali americani din domeniul apărării şi securităţii, relatează Agerpres.
Wang Wenbin a îndemnat Statele Unite să gestioneze cu prudenţă problema Taiwanului şi să se abţină de la a deteriora şi mai mult relaţiile dintre SUA şi China.
Un fost șef de Stat major
Remarcile sale, făcute în cadrul unei conferinţe de presă regulate, vin în contextul în care marţi a sosit la Taipei o delegaţie trimisă de preşedintele american Joe Biden, condusă de fostul şef al Statului major general Mike Mullen şi din care mai fac parte fosta consilieră adjunctă pentru securitate naţională Meghan O'Sullivan, doi foşti directori pentru Asia ai Consiliului securităţii naţionale a SUA, Mike Green şi Evan Medeiros, precum şi Michele Flournoy, fost subsecretar al apărării.
Vizita este menită să "demonstreze continuarea susţinerii ferme acordate de SUA Taiwanului", a declarat pentru Reuters un oficial american. Delegaţia urmează să se întâlnească miercuri cu preşedinta Tsai Ing-wen, în aceeaşi zi în care este aşteptat la Taipei şi fostul secretar de stat american Mike Pompeo, deşi acesta vine separat şi ca persoană privată, notează Reuters.
O rută mai puțin obișnuită
China consideră Taiwanul - insulă autoguvernată asupra căreia Beijingul revendică suveranitatea - drept cea mai sensibilă şi importantă problemă în relaţiile sale cu SUA şi orice interacţiune la nivel înalt irită guvernul chinez, menţionează Reuters. Premierul taiwanez Su Tseng-chang, care a întâmpinat delegaţia la aeroport, a declarat similar presei mai devreme marţi că vizita americană "arată importanţa relaţiilor dintre Taiwan şi SUA şi susţinerea fermă a SUA" pentru insulă.
Citește și Războiul oligarhilor ruși, pe punctul de a izbucni. Taberele care pot schimba regimul
Avionul cu care a venit delegaţia americană a urmat o rută mai puţin obişnuită, apropiindu-se de insulele nipone Ryukyu înainte de a se îndrepta spre Taipei dinspre coasta de nord-est a Taiwanului, conform site-ului FlightRadar24. Traseul normal ar fi fost să vină spre Taiwan survolând Marea Chinei de est.
Sâmbătă, o navă militară americană a traversat, pentru a doua oară în acest an, strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China continentală, activitate de rutină pentru armata SUA, dar calificată drept "provocatoare" de China.
Orice descurajare militară înseamnă fier vechi
Wang Wenbin a criticat virulent marţi aceste practici. "Dacă SUA încearcă să ameninţe şi să facă presiuni asupra Chinei cu acest lucru, trebuie să le spunem că în faţa Marelui Zid de oţel al celor 1,4 miliarde de chinezi orice descurajare militară înseamnă fier vechi. Trucul cu trecerea unei nave americane prin Strâmtoarea Taiwan trebuie lăsat celor care cred în mod naiv în hegemonia lor", a spus purtătorul de cuvânt al MAE chinez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.