Oficialul acuză blocul comunitar că joacă un joc murdar în ceea ce privește ancheta asupra subvențiilor guvernamentale pentru industria auto locală.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunțat taxe de până la 38,1% pentru anumite companii chineze care exportă vehicule electrice.
"Partea europeană continuă să escaladeze fricțiunile comerciale și ar putea declanșa un 'război comercial'", se arată într-o declarație atribuită purtătorului de cuvânt al Ministerului Comerțului. "Responsabilitatea aparține în întregime părții europene".
"În ancheta sa privind taxele compensatorii, partea europeană a intimidat și a constrâns întreprinderile chineze, a amenințat că va aplica tarxe vamale ridicate punitive și a cerut informații prea ample", a adăugat acesta.
Ministrul german al Economiei, în discuții la Beijing
Declarația Ministerului Comerțului a fost publicată cu aproximativ o oră înainte de sosirea ministrului german al Economiei, Robert Habeck, la Beijing, unde se așteaptă ca acesta să explice oficialilor chinezi recentul anunț privind taxele vamale, înlăturând în același timp riscul unor represalii din partea Chinei care ar putea afecta întreprinderile germane.
Constructorii germani de automobile ar fi cei mai expuși la orice măsuri de contracarare din partea Chinei, deoarece aproape o treime din vânzările lor au provenit anul trecut din economia chineză.
Exporturile de automobile din UE către China au fost în valoare de 19,4 miliarde de euro în 2023, în timp ce blocul comunitar a cumpărat vehicule electrice din China în valoare de 9,7 miliarde de euro, potrivit cifrelor agenției de statistică a UE.
În declarația sa, Ministerul Comerțului din China a afirmat că executivul european a "utilizat în mod necorespunzător instrumentul de investigare a taxelor compensatorii" și nu a respectat normele Organizației Mondiale a Comerțului prin "inițierea independentă" a investigației sale privind vehiculele electrice chinezești.
Beijingul a lansat, de asemenea, o anchetă de dumping privind importurile de carne de porc din UE, despre care Ministerul Comerțului spune că a fost declanșată de o plângere depusă de Asociația chineză de creștere a animalelor.
Joi, He Yadong, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerțului, a declarat că Comisia a cerut "în mod obligatoriu" producătorilor chinezi de automobile să furnizeze o cantitate "fără precedent" de informații și "mai mult decât este necesar pentru o anchetă privind taxele compensatorii", atunci când a fost întrebat dacă UE a încercat să "spioneze" industria chineză a VE-urilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.