Publicitate
E posibil ca reducerea inflației din zona euro să fie grăbită de China? Nu numai că este posibil, dar se și întâmplă chiar. Preţurile în China au scăzut cu 0,5% în luna noiembrie, o veste excelentă pentru zona euro pe termen scurt.
"China îşi exportă din nou deflaţia. Țara este cel mai mare producător manufacturier din lume și, prin urmare, încetinirea economiei chineze este binevenită pentru zona euro, având în vedere că principala noastră problemă este, astăzi, inflația”, consideră Gilles Moëc, economistul-șef la Axa.
În mod clar, preţul bunurilor industriale chineze cumpărate de europeni tinde să scadă, ceea ce permite încetinirea creşterii indicelui preţurilor în zona euro. Iar gospodăriile profită deja de acest lucru. Conform unui studiu al Băncii Centrale Europene publicat luna trecută, scăderea prețurilor importurilor de bunuri fabricate din China se așteaptă să conducă la o scădere cu 0,4 puncte pe termen lung a inflației în zona euro. Globalizarea rămâne, fără îndoială, un factor de deflare.
Factori temporari și motive structurale
"Scăderea preţurilor în China se datorează unor factori temporari, precum ieftinirea cărnii de porc şi al alimentelor, în general, dar există și motive structurale precum hiperconcurenţa în sectorul auto care reduce preţul autovehiculelor electrice", analizează Ariel Emirian, economist la Société Générale. Principalul factor este depresiunea gospodăriilor după izbucnirea bulei imobiliare. Încrederea gospodăriilor nu a revenit la nivelul de dinainte de pandemie, deoarece piața imobiliară se prăbușește.
Dezvoltatorii mari, cum ar fi Evergrande, au dat faliment sau alții, precum Country Garden, se află în mare dificultate. Majoritatea economiilor chinezești sunt investite în imobiliare. Ca urmare a pierderii unei părți a economiilor lor, chinezii stau cam prost cu moralul și consumă puțin. Ei economisesc și mai mult, ceea ce are drept consecință deprimarea activității economice, declanșând astfel o mecanică deflaționistă.
Industria chineză se îndreaptă spre exterior
Mai ales că investitorii imobiliari, supraîndatoraţi, vor trebui să-şi facă bilantul. "Tensiunile deflaţioniste sunt puternice şi nu pot fi compensate decât printr-o creştere a cheltuielilor publice", consideră Anton Brender, economist şef la Candriam. "Dar atâta timp cât nu va exista o politică de susţinere a consumului în China, creşterea chineză va rămâne sub tendinţa de dinaintea pandemiei", avertizează el. Și, având în vedere că cererea internă este deprimată, industriașii chinezi sunt înclinați să se îndrepte spre exterior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.