Poliția din orașul chinez Harbin acuză Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite (NSA) că a orchestrat atacuri cibernetice sofisticate asupra unor sectoare esențiale ale infrastructurii chineze în timpul Jocurilor Asiatice de Iarnă, desfășurate în februarie. Potrivit agenției de presă de stat Xinhua, ancheta autorităților a dus la identificarea și punerea sub urmărire a trei presupuşi agenți NSA, acuzați că au participat la multiple atacuri asupra sistemelor informatice critice din China.
Cei trei agenți, identificați drept Katheryn A. Wilson, Robert J. Snelling și Stephen W. Johnson, ar fi desfășurat atacuri repetate nu doar asupra infrastructurii informatice naționale, ci și împotriva unor companii precum gigantul Huawei. De asemenea, poliția chineză acuză Universitatea din California și Virginia Tech că ar fi implicate în aceste operațiuni, fără a oferi însă detalii clare privind rolul lor.
Atacurile ar fi vizat domenii strategice precum energie, transporturi, comunicații și cercetare în domeniul apărării, iar scopul lor, susțin autoritățile chineze, ar fi fost sabotarea infrastructurii informatice critice, crearea de haos social și furtul de informații confidențiale.
Conform relatării Xinhua, operațiunile NSA s-ar fi desfășurat pe durata Jocurilor Asiatice de Iarnă, prin exploatarea unor „backdoor”-uri preinstalate în sistemele de operare Windows de pe dispozitive din provincia Heilongjiang. Pentru a-și masca urmele, agenții americani ar fi utilizat servere închiriate anonim în mai multe țări din Europa și Asia și ar fi achiziționat adrese IP internaționale.
Unul dintre obiectivele atacurilor ar fi fost furtul datelor personale ale sportivilor participanți, cu un vârf de activitate înregistrat în ziua debutului competiției de hochei pe gheață, pe 3 februarie. Sistemele informatice afectate includ platforma de înregistrare a evenimentului, în care erau stocate date sensibile despre identitatea personalului implicat.
Ambasada SUA în China nu a oferit, deocamdată, un răspuns oficial în urma acuzațiilor
Aceste dezvăluiri apar pe fondul intensificării tensiunilor comerciale dintre cele două mari economii ale lumii, care includ deja avertismente de călătorie pentru turiștii chinezi către SUA și restricții asupra importului de filme americane în China.
În replică, Statele Unite acuză frecvent hackeri susținuți de Beijing că vizează infrastructura sa critică și instituții guvernamentale. Doar luna trecută, Washingtonul a pus sub acuzare mai mulți hackeri chinezi suspectați că au vizat agenții americane și ministere din Taiwan, Coreea de Sud, India și Indonezia. Beijingul neagă însă constant orice implicare în spionaj cibernetic internațional.
Această escaladare a schimbului de acuzații cibernetice marchează un nou capitol într-un conflict digital tot mai complex între China și Statele Unite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.