Sancţiunea, ce echivalează cu circa 4% din veniturile companiei în 2019, este cea mai mare amendă pentru anticoncurenţă impusă de China, în cadrul controlului intens derulat de această ţară în ultimele luni la marile companii tehnologice.
Într-un comunicat, Administraţia de Stat pentru Reglementarea Pieţei (SAMR) semnalează că în urma unei investigaţii derulate în decembrie s-a constatat că Alibaba "abuzează de poziţia sa dominantă pe piaţă" încă din 2015.
Alibaba, împreună cu Tencent, este unul dintre giganţii tehnologici chinezi aflaţi în atenţia autorităţilor chineze, ceea ce este relaţionat şi cu criticile lansate în octombrie de fondatorul său, magnatul Jack Ma, împotriva sistemului financiar al ţării.
În decembrie, SAMR a anunţat deschiderea unei investigaţii antimonopol asupra companiei şi în aceeaşi lună a suspendat ieşirea pe bursă a Ant, filiala tehno-financiară a Alibaba, care era aşteptată să fie cea mai mare din istorie, cu venituri estimate la 37 miliarde de dolari.
Sancţiunea anunţată este mai mult decât dublă faţă de cea de 6,1 miliarde yuani - cea mai mare amendă care fusese impusă până acum în China- pe care a trebuit să o plătească în 2015 compania americană Qualcomm, cel mai mare furnizor de chip-uri din lume.
Potrivit SAMR, Alibaba a buzat de poziţia sa dominantă pentru a obliga furnizorii să o aleagă în locul altor platforme de pe piaţă, în acest fel "violând atât drepturile acestora cât şi pe cele ale consumatorilor".
Aceste practici, subliniază reprezentanţii autorităţii, "nu respectă legile antimonopol chineze, împiedicând libera circulaţie a bunurilor, şi încalcă interesele de afaceri ale furnizorilor".
La rândul său, Alibaba a anunţat într-un comunicat că "acceptă sancţiunea cu sinceritate şi va asigura îndeplinirea acesteia cu determinare".
"Pentru a-şi îndeplini responsabilitatea faţă de societate, Alibaba va funcţiona conform legii cu maximă diligenţă, va continua să îşi consolideze sistemele de conformitate şi să susţină creşterea prin inovare", spun reprezentanţii companiei.
Compania creată de Jack Ma a fost acuzată în trecut de competitori şi vânzători că interzice furnizorilor să se înscrie pe alte platforme de comerţ electronic. Aceasta este o practică destul de comună în sector şi în legătură cu care reglementatorul a avertizat în februarie că este ilegală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.