Publicitate
Timp de aproape un deceniu, China a fost ocupată în Marea Chinei de Sud, mai întâi construind insule artificiale, apoi desfășurând echipamente radar și rachete pentru a descuraja avioanele și navele militare străine să se apropie de zonă și, în cele din urmă, desfășurând submarine nucleare strategice capabile să lanseze rachete balistice în marea acum protejată.
Rachetele balistice lansate din submarine, cunoscute sub numele de SLBM, sunt arma supremă. Ele permit națiunilor să evite să fie puse în poziții dezavantajoase, deoarece submarinele care le transportă pot rămâne în ape adânci, ținând inamicul la distanță, până la final.
Așadar, de ce se grăbește China să construiască noi baze ICBM în zone deșertice interioare? Experții cred că motivul constă în faptul că, deși China a militarizat unele ape din Marea Chinei de Sud și a desfășurat SLBM-uri, nu mai are încredere că poate apăra zona în cazul în care ar apărea un conflict.
În ianuarie 2018, un submarin chinez a dezvăluit în mod umilitor lipsa sa de performanță la nivel înalt. Submarinul, care se deplasa subacvatic într-o zonă contiguă Insulelor Senkaku ale Japoniei, în Marea Chinei de Est, a fost detectat rapid de către Forțele japoneze de autoapărare.
Acesta a ieșit rapid la suprafață și a arborat fără ezitare steagul chinezesc, care ar fi putut la fel de bine să fie un steag alb de capitulare; echipajul se temea probabil că nava lor ar putea fi atacată cu încărcături de adâncime.
În conformitate cu dreptul internațional, Forța maritimă de autoapărare ar fi putut considera nava ca fiind un "submarin neidentificat" care a pătruns în apele teritoriale japoneze în timp ce era scufundat.
Mulți oficiali japonezi și americani consideră că incidentul simbolizează moralul scăzut al trupelor chineze.
Guvernele Partidului Comunist Chinez au petrecut ultimul sfert de secol crescând cheltuielile militare și organizând parade militare și reviste navale. Dar puterea vizibilă, precum rachetele și tancurile, reprezintă doar o componentă a puterii militare. Există și factori invizibili, cum ar fi moralul trupelor.
Marina chineză a lucrat la un program de portavioane, dar un fost oficial al Ministerului japonez al Apărării prezice că portavioanele chinezești nu vor părăsi porturile militare în timpul conflictelor, de teamă că ar putea fi atacate și scufundate.
Unii cred că moralul scăzut al soldaților chinezi se datorează politicii de lungă durată a țării privind un singur copil, care a făcut ca armata să fie una dintre cele mai importante "armate cu un singur copil" din lume.
Afganistan. Echipamentele americane abandonate dezvăluie mari secrete. Cine este marea CÂȘTIGĂTOARE
"Peste 70% dintre soldații chinezi sunt "copii unici", iar restul sunt al doilea sau ultimii copii ai căror părinți au fost nevoiți să plătească amenzi pentru a-i naște", a declarat Kinichi Nishimura, un fost ofițer al Forțelor de autoapărare terestră, care a analizat timp de mulți ani echilibrul militar din Asia de Est la Comandamentul de Informații al Ministerului Apărării și în alte părți.
Viziunea confucianistă conform căreia copiii trebuie să își respecte și să aibă grijă de părinții și strămoșii lor rămâne adânc înrădăcinată în China. Ca urmare, părinții sunt deosebit de reticenți în a-și vedea copiii murind mai devreme decât ei. Părinții din gospodăriile cu un singur copil trebuie să se simtă și mai puternic în legătură cu faptul că singurul lor fiu sau singura lor fiică nu mai este decât un proverbial "cui".
În China, unde oamenii au tendința de a avea puțin respect pentru soldați, există o vorbă: "Oțelul bun nu devine cui", adică persoanele respectabile nu devin soldați. Pentru a se asigura că poate asigura un număr suficient de soldați, partidul a depus eforturi pentru a îmbunătăți salariile și pensiile.
La 1 august, guvernul a promulgat o lege pentru a proteja statutul, drepturile și interesele personalului militar. Acest efort disperat de a îmbunătăți patina unei cariere militare ar putea fi un semn că Armata Populară de Eliberare nu a reușit să își schimbe eforturile de recrutare, mai ales în contextul în care rata de fertilitate a țării este în scădere.
"Armata chineză a crescut desfășurarea de nave de luptă și avioane de vânătoare de acum câțiva ani", a declarat Nishimura, "dar ratele lor de operare nu sunt tocmai ridicate. Se pare că nu reușesc să antreneze suficient de mulți soldați pentru a întreține și repara în mod corespunzător" hardware-ul de înaltă tehnologie.
Acesta este, în parte, motivul pentru care armata chineză a ajuns în ultimii ani să se bazeze mai mult pe avioane fără pilot și rachete balistice. Numărul de rachete balistice pe care China le desfășoară a crescut la câteva mii.
Una dintre doctrinele militare ale APL, care nu este cunoscută pe scară largă, spune: "În bătălia inițială a războiului, lansați un număr mare de rachete și apoi părăsiți imediat linia frontului". Această strategie a fost preluată de la fosta Uniune Sovietică, a cărei armată a jucat rolul de profesor în timp ce China forma APL.
În ultimii ani, APL s-a grăbit să adauge mai multe avioane de vânătoare, nave de suprafață și submarine, ceea ce ar putea indica o intenție de a crește numărul de rachete care pot fi lansate atunci când încep bătăliile. Se crede că avioanele fără pilot la bord au același scop. Această strategie va continua, mai ales atunci când armata nu este capabilă să asigure suficienți soldați.
Pentru a se proteja de atacurile cu rachete chinezești, Japonia și alte națiuni trebuie să înceapă să se gândească la îmbunătățirea măsurilor de atenuare a pagubelor. Aceste măsuri includ dezvoltarea și desfășurarea de arme de ultimă generație, inclusiv arme laser de înaltă energie și tunuri cu șină, care folosesc forța electromagnetică pentru a lansa proiectile la viteze extrem de mari. Japonia are deja o bază tehnologică pentru a dezvolta aceste arme, deși această capacitate nu este cunoscută pe scară largă în țară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.