Este o schimbare remarcabilă în comerţul mondial, determinată de efectele pandemiei de coronavirus (Covid-19), deoarece exporturile Chinei au crescut semnificativ în urma majorării cererii pe plan global pentru echipamente medicale de protecţie şi dispozitive electronice.
Ifo, cu sediul la Munchen, anunţă că excedentul de cont curent al Chinei a crescut mai mult decât dublu anul trecut, ajungând la 310 miliarde de dolari. În schimb, excedentul de cont curent al Germaniei s-a redus anul trecut la 261 miliarde de dolari, întrucât cererea pentru maşini şi echipamente a scăzut pe pieţele sale cheie de export.
Pe locul trei în lume se află Japonia, cu un excedent de cont curent de 158 miliarde de dolari în 2020. Ca procentaj din PIB, excedentul de cont curent al Germaniei a rămas anul trecut neobişnuit de ridicat, la 6,9%, un uşor declin faţă de 7,1% în 2019.
Citește și Vaccin COVID-19. Veste bună de la Universitatea Oxford. Se lucrează deja
Comisia Europeană consideră că un excedent de cont curent de 6% este sustenabil pe termen lung când este măsurat în funcţie de mărimea economiei ţării. Din 2011, excedentul de cont curent al Germaniei ca procentaj din PIB depăşeşte pragul de 6%, atingând nivelul record de 8,6% în 2015. Comparativ, în 2019, excedentul de cont curent al Chinei s-a situat la 2,1%, iar al Japoniei la 3,2%, conform datelor Ifo.
Statele Unite au avut şi în 2020 cel mai ridicat deficit de cont curent din lume, 635 miliarde de dolari, sau 3,1% din PIB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.