Potrivit unui raport anual al Cyclope privind materiile prime, prețurile la carnea de porc au crescut cu 18% în Europa de la începutul lunii martie 2019, ”în condițiile în care Japonia și Coreea de Sud, mari importatori, au început să constituie stocuri de securitate”.
În Franța și Germania, carnea de porc s-a scumpit cu 30% de la începutul anului din cauza Chinei”, a declarat Jean-Paul Simier, consultant pe probleme de economie agricolă. Iar vinovată este China, care a produs, până acum, 55 de milioane de tone de carne de porc pe an, adică 45% din totalul mondial și care este, prin urmare, cel mai mare consumator din lume la acest produs.
Citește și Pesta porcină, de neoprit în România
Consemnată oficial în China la mijlocul anului 2018, peste porcină africană a făcut prăpăd în această țară și, în pofida tuturor măsurilor adoptate de autoritățile de la Beijing, maladia, care nu este periculoasă pentru om, continuă să se extindă, apropriindu-se periculos de alte țări din regiune, precum Mongolia, Laos sau Vietnam și unde s-au înregistrat, de altfel, primele cazuri de îmbolnăviri.
În aceste condiții, China, unde zilnic trăiesc aproape 700 de milioane de porci, s-a văzut nevoită să-și amplifice importurile. Potrivit unor calcule estimative, China și-a redus producția de carne de porc cu 10%, adică aproape 6 milioane de tone. ”Este o cifra uriașă, deoarece comerțul internațional pe acest segment se ridică la circa 10 milioane de tone pe an”, au explicat analiștii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.