Acțiunile și yuanul chinezesc au resimțit presiuni miercuri, în timp ce majoritatea piețelor emergente au rămas stabile, după ce președintele SUA, Donald Trump, a intensificat retorica tarifară la adresa Beijingului.
Trump a declarat că administrația sa ia în considerare un tarif punitiv de 10% pentru importurile din China, motivând cu cantitatea mare de fentanil, un drog extrem de adictiv, care ar fi provenit din China prin Mexic și Canada.
Yuanul chinezesc onshore (CNY) s-a depreciat cu 0,1% față de dolar, după ce atinsese anterior cel mai ridicat nivel din ultima lună. În același timp, bursele chinezești au înregistrat scăderi de aproape 1% după patru zile de creșteri.
„Tarifele de 10% la importurile din China ar putea complica perspectiva noastră moderată asupra procesului tarifar,” a declarat Yerlan Syzdykov, șeful piețelor emergente la Amundi.
El a adăugat că nu există o direcție clară privind introducerea tarifelor și că „moderat” nu înseamnă neapărat mai puțin agresiv.
Impact global
Volatilitatea implicată pe termen scurt pentru yuanul offshore a scăzut la cel mai redus nivel din ultima lună, dar tensiunile încep să afecteze alte valute, cum ar fi peso-ul mexican, care a înregistrat creșteri de 0,3% miercuri, după o perioadă volatilă.
În timpul campaniei sale prezidențiale, Trump a promis tarife de 60% pe importurile din China pentru a reduce deficitul comercial, care depășește acum un trilion de dolari anual.
Peso-ul mexican și lira turcească au continuat să sufere pierderi, iar investitorii sunt în continuare în așteptarea unor clarificări privind implementarea tarifelor.
Evoluții regionale
Randul sud-african a crescut cu 0,2% după ce inflația anuală a fost mai mică decât se aștepta în decembrie.Rubla rusească a atins cel mai ridicat nivel din decembrie, având o creștere de 1% față de dolar, datorită optimismului pieței legat de reducerea tensiunilor dintre Rusia și Occident în urma inaugurării lui Trump.Lira turcească a ajuns la cel mai scăzut nivel istoric, piețele anticipând o reducere a ratei dobânzii cu 250 de puncte de bază.
Perspective globale
Indicele MSCI al valutelor din piețele emergente a crescut cu 0,2%, marcând a șaptea sesiune consecutivă de câștiguri, cea mai lungă serie din septembrie.
În Malaezia, ringgitul a atins cel mai ridicat nivel din ultimele șase săptămâni, în timp ce Israelul a beneficiat de optimism în urma semnalelor agenției de rating S&P Global privind o posibilă îmbunătățire a perspectivei țării, dacă acordul de încetare a focului din Gaza se va menține.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.