”Venim în 2022. Împrumuturile se duc la 150 de miliarde. Deci încă 20 de miliarde în plus”, a spus Cîțu subliniind că acest lucru s-a întâmplat când în România nu mai era deja pandemică, nu era acea situație economică în care trebuia să plătești. Cu toate acestea, a continuat fostul premier, ”au explodat dobânzile, au explodat prețurile. Toate în același an”, a subliniat invitatul din platoul Interviurilor DCNews.
Deci, de ce s-a întâmplat așa?
”Mergem în 2023 și lucrurile sunt scăpate de sub control, pentru că statul a împrumutat 205 miliarde de lei. Pornind de la 130 de miliarde cum am lăsat noi împrumuturile în 2021, ajungem la 205 miliarde în 2023”, a insistat Florin Cîțu, menționând că ”noi ne împrumutam la dobânzi negative sau de 1%, 2%”. Și încă ceva, a adăugat interlocutorul analistului politic Bogdan Chirieac și a jurnalistului Mihai Ciobanu: ”Nu am lăsat nici un împrumut care să fie scadent în perioada 2022-2023, deci nu pot să spună că vine de la noi. Deci, de ce au crescut împrumuturile în 2023? Pentru că s-a cheltuit mult mai mult, s-a încasat mult mai puțin, pentru că au crescut prețurile, pentru că au crescut dobânzile. Toate acestea s-au adăugat. O economie care a fost scăpată de sub control. În 2022 și 2023, economia a fost scăpată de sub control și, prin urmare, a trebuit să plătești ca să maschezi, oarecum, lucrurile acestea. Ca atare, au o datorie publică mai mare”, a explicat fostul ministru al Finanțelor.
În privința deciziilor politice care au condus la acest derapaj, Florin Cîțu a vorbit despre ”un șir întreg. Ele sunt cuplate. Pe de o parte sunt măsurile așa-zise populiste, cum ar fi, spre exemplu, facilitățile pentru cei din agricultură, care au fost scoase după aceea, creșterile de pensii, salarii și așa mai departe. Promisiuni și apoi creșteri de pensii și salarii. Au venit, pe de o parte, creșterile de cheltuieli. Pe de altă parte, pe parte de venituri, creșterea taxelor a dus la colectarea mai mică la buget.
Concluzie
Și vă aduc aminte, în 2020, când am redus impozitele, i-am păsuit pe oameni o lună de zile, am făcut și reeșalonări și am încasat cu două puncte procentuale mai mult decât în 2019. Acestea sunt decizii politice: pe de o parte aveai creșteri de cheltuieli, pe de altă parte creșteri de taxe. Concluzia: au crescut cheltuielile și veniturile au scăzut.
Sectorul privat este biciuit
Dar diferența pe care o văd eu între guvernare liberală și guvernare socialistă este următoarea: cum ar tratat partenerul din sectorul privat”, a declarat fostul premier, precizând că ”noi am am respectat partenerul din mediul privat, am plătit la timp facturile”. Cîțu a apreciat că, ”astăzi, sectorul privat este biciuit”.
Buget măsluit
În acest context, fostul premier a amintit despre ”bugetul măsluit din 2023 sau 2022. Și vreau să explic ce înseamnă asta. În momentul în care tu primești facturi: statul român a făcut un contract cu cineva, o investiție, au livrat, iar tu spui că nu plătesc acum, plătesc peste un timp. Reduci bugetul cash pe care îl prezinți și plătești anul viitor, plătești facturile peste 3-4 luni de zile”, a spus Florin Cîțu, estimând că greșeala pe care o face acest guvern este că ”nimeni la Comisie nu se uită la acel deficit”. De aceea, a concluzionat fostul ministru al Finanțelor, ”au explodat cheltuielile la începutul anului, pentru că erau facturile neplătite de anul trecut”.
Vezi mai mult în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.