În cadrul unui studiu condus de cercetători de la Școala Medicală Hull York și de la Departamentul de Matematică al Universității din York, oamenii de știință au analizat probe de sânge de la pacienți spitalizați cu COVID. Aceștia au detectat markerii din sânge asociați cu pacienții care se îmbolnăvesc atât de grav încât au nevoie de tratament la terapie intensivă.
Descoperirile ar putea duce la noi modalități de triaj și de evaluare a riscului pacienților COVID, ușurând presiunea din spitale în timpul vârfurilor de infecție.
Informații vitale
De la începutul pandemiei, cercetătorii au lucrat pentru a înțelege cum și de ce COVID afectează diferit indivizii. Chiar și pacienții spitalizați cu această boală au nevoie de tratament diferite, unele cazuri mai ușoare necesitând pur și simplu oxigen suplimentar, în timp ce altele au nevoie de ventilație la terapie intensivă.
OMS avertizează națiunile lumii: ”Vine furtuna!”
Europa impune restricții. SUA cheamă medicii militari să sprijine lupta
Declarația ZILEI. EXPERȚII au găsit DIFERENȚA CHEIE dintre simptomele COVID și cele de răceală
Autorul principal al studiului, Dr. Dimitris Lagos de la Hull York Medical School din cadrul Universității din York, a declarat că: "Studiul nostru a identificat factori din sânge care sunt corelați în mod unic cu rezultatele severe și fatale pentru pacienții spitalizați cu COVID.
Aceste constatări susțin observația că COVID este o boală care se dezvoltă în etape și au potențialul de a le oferi medicilor informații vitale, permițându-le să adapteze tratamentele în funcție de gravitatea bolii și să identifice din timp pacienții cu risc ridicat".
"Important este faptul că descoperirile noastre ar putea constitui baza pentru noi teste care sunt fezabile în orice spital, deoarece probele pe care le-am folosit provin din analize de sânge de rutină, efectuate deja ca parte a îngrijirii standard pentru pacienții COVID."
Răspunsul imunitar
Cercetarea, publicată în revista iScience, a implicat testarea unor probe de sânge de la peste 160 de pacienți internați în spital în timpul primului și celui de-al doilea val al pandemiei și a fost realizată în colaborare cu York and Scarborough Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, Universitatea din Manchester și patru trusturi NHS din Greater Manchester.
Cercetătorii au măsurat nivelurile de citokine și chemokine - proteinele din sânge care determină răspunsul imunitar copleșitor observat la pacienții cu COVID - precum și micile ARN-uri, numite microARN-uri - care reflectă starea țesuturilor bolnave și care sunt deja cunoscute ca fiind buni indicatori ai gravității și stadiului în alte câteva boli. Aceștia au identificat un set de citokine, chemokine și microARN-uri legate de rezultatele fatale ale COVID.
Tratamente
Dr. David Yates, consultant în medicină de terapie intensivă și responsabil clinic pentru cercetare la York and Scarborough Hospitals NHS Foundation Trust, a declarat: "Având capacitatea de a depista ce pacienți spitalizați sunt mai susceptibili de a se deteriora și de a avea nevoie de serviciile noastre de terapie intensivă, se va deschide un domeniu complet nou de cercetare cu privire la ce tratamente ar trebui administrate în diferite stadii ale acestei boli teribile”.
Studiul a făcut parte din UK Coronavirus Immunology Consortium (UK-CIC), care a fost finanțat de UKRI/MRC și NIHR, reunind oameni de știință de la 20 de instituții, inclusiv de la Universitatea din York.
Acest proiect major a fost lansat în 2020 cu o finanțare de 6,5 milioane de lire sterline pe o perioadă de 12 luni din partea UKRI pentru a răspunde la întrebări-cheie privind modul în care sistemul imunitar interacționează cu COVID-19, pentru a dezvolta tratamente, diagnostice și vaccinuri mai bune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.