Piesa metalică de 13 centimetri a fost descoperită "într-un plic dintr-un cufăr aflat într-o casă scoţiană", a declarat într-un comunicat David MacDonald, specialist în mobilier britanic la Sotheby's.
Deficitul balanţei comerciale a României a CRESCUT cu 908,7 milioane de euro în 2020
"Familia care o avea a ştiut dintotdeauna că era pe undeva pe acolo, însă fusese ascunsă", a adăugat el.
Un soldat pe nume Charles Richard Fox, care se afla pe insula Sfânta Elena după moartea împăratului francez în 1821, adusese cheia în Scoţia pentru a i-o da mamei sale, o mare admiratoare a lui Napoleon, căruia i-a trimis chiar dulciuri şi cărţi în timpul captivităţii sale.
Descendenţii săi au găsit în cele din urmă cheia şi au decis să o vândă la licitaţie.
"Vedem deseori obiecte asociate cu Napoleon - picturi importante sau mobilier provenind dintr-una din casele sale incredibile", a comentat David MacDonald, "însă există ceva destul de puternic în această cheie, în special pentru că vine din locul unde a fost încarcerat şi din camera în care a murit".
Fox a scos chiar el cheia din broască în timpul unei vizite după moartea lui Napoleon, după cum a explicat într-o notă datată 6 septembrie 1922, care se vinde împreună cu obiectul.
Potrivit Sotheby's, lotul ar putea fi achiziţionat pentru o sumă de până la 5.000 de lire sterline (5.500 de euro) după o licitaţie de patru zile, care se încheie joi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.