ChatGPT, victima unui atac cibernetic masiv

DCBusiness Team |
Data publicării:
Hacker
Hacker

Robotul conversațional a fost victima unui atac care l-a cam dat peste cap.

Nici cei mai performanți roboți nu sunt infailibili. Lucru demonstrat acum. OpenAI, compania din spatele fenomenului ChatGPT, a fost victima unui atac cibernetic major în această săptămână, care i-a perturbat serviciile. Compania californiană a anunțat că se confruntă cu „întreruperi periodice” legate de un „trafic anormal, ce reflectă un atac DDos”.

Concret, este un atac „denial of service”, o trimitere masivă de solicitări, cu scopul de a satura site-ul unei organizații și de a împiedica accesul la acesta. Potrivit presei de specialitate, utilizatorii care au încercat să acceseze serviciul au fost întâmpinați cu un mesaj în care se spunea că „ChatGPT este la capacitate maximă în acest moment”, iar alții, inclusiv „TechCrunch”, nu au putut accesa deloc serviciul. 

Cine este autorul atacului 

Grupul de hackeri „Anonymous Sudan” a revendicat ofensiva împotriva celebrului agent conversațional american. Un atac care este departe de a fi banal. „Este, fără îndoială, cel mai vizibil în ceea ce privește amploarea de la lansarea ChatGPT”, notează Jean-Yves Lemoine, expert AI. Și, mai presus de toate, vine într-un moment crucial pentru OpenAI, care a dezvăluit noi instrumente. Compania, evaluată la 90 de miliarde de dolari, a prezentat în special chatboți ce pot fi adaptați nevoilor sale.

„Până acum, OpenAI nu a spus nimic legat de volumul atacurilor. Dar ele vin într-un moment când ChatGPT a suscitat mult interes la recenta conferință a companiei.Gérôme Billois, expert în securitate cibernetică la Wavestone spune că ”Anonymous Sudan, care pare să includă hackeri ruși și este motivat ideologic împotriva Occidentului, a revendicat deja atacuri importante.”. În iunie, grupul a vizat Microsoft. 

Recompense

Cu siguranță, oprirea temporară a ChatGPT nu are a priori un impact major chiar dacă este larg comentată, serviciul fiind folosit de peste 100 de milioane de oameni pe săptămână, potrivit datelor comunicate de companie. Dar se pune întrebarea ce se va întâmpla în viitor, deoarece AI intră în companii pentru diverse utilizări - de exemplu, Microsoft a pus o doză de AI în Word, Excel, PowerPoint, Teams etc. „Asta înseamnă că trebuie să existe  servicii interne și contracte cu mai mulți furnizori pentru a evita întreruperile”, continuă Gérôme Billois.

Acest anunț nu este prima problemă de securitate a OpenAI. În martie, o eroare a permis anumitor utilizatori să vadă istoricul conversațiilor și informațiile altor utilizatori, ceea ce a forțat compania să deconecteze ChatGPT pentru câteva ore. Tot cam atunci, OpenAI a fost victima unui hack masiv (aproximativ 100.000 de conturi sparte). În primăvară, start-up-ul american a lansat un program de recompensare a utilizatorilor care raportează bug-uri sau vulnerabilități de securitate. A oferit între 200 și 6.500 de dolari pentru fiecare vulnerabilitate, iar recompensa putea ajunge chiar și la 20.000 de dolari pentru „descoperiri excepționale”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0002
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5295
Diferența 0.0179
Zi precendentă 4.5116
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5295 RON
GBP flag1 GBP = 5.8826 RON
CHF flag1 CHF = 5.2969 RON
AUD flag1 AUD = 2.8108 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.1990 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4551 RON
XAU flag1 XAU = 450.1929 RON
Monede Crypto
1 BTC = 344558.20RON
1 ETH = 6723.95RON
1 LTC = 298.63RON
1 XRP = 7.93RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel