Ceva foarte ciudat se întâmplă cu banii în Coreea de Nord

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Jangmadang siunt de fapt bazare unde oamenii fac schimb de mărfuri
Jangmadang siunt de fapt bazare unde oamenii fac schimb de mărfuri

În economiile normale, monedele slăbesc în perioade de dificultate, dar în Coreea de Nord se întâmplă ceva contra-intuitiv: won-ul crește în momentul în care lucrurile se înrăutățesc.

Țara lui Kim Jong Un a fost lovită de cele mai dure sancțiuni din istoria sa, de pagube masive provocate de inundații și de o pandemie fără precedent, care a întrerupt cea mai mare parte a comerțului. Anul trecut, economia a înregistrat cea mai mare scădere din ultimele două decenii, în timp ce populația sa se confruntă cu una dintre cele mai grave penurii alimentare din ultimii 10 ani.

Dar won-ul nord-coreean a sărit cu 25% față de dolar în acest an, calculat pe baza unei medii lunare folosind cifrele raportate de cele două organizații media care îl urmăresc. Acest lucru urmează unei creșteri de 15% în 2020. 

Există teorii concurente pentru motivul pentru care se întâmplă acest lucru, de la închiderea pandemică a granițelor de către Kim, care ucide cererea de valută străină, până la faptul că țara izolată a instituit o reprimare a utilizării lor. Indiferent de motiv, majoritatea observatorilor sunt de acord că nu este un lucru bun.

"În mod normal, o monedă se depreciază atunci când o țară se confruntă cu probleme, dar în Coreea de Nord se întâmplă contrariul", a declarat Kim Byung-yeon, profesor de economie la Universitatea Națională din Seul. Este posibil ca Nordul să încerce să aprecieze won-ul pentru a susține economia, dar continuarea acestor încercări "ar putea sfârși prin a afecta și mai mult economia reală".

Cursul de schimb neoficial al Coreei de Nord, care este urmărit de cele două agenții de presă, se formează în "jangmadang", adică piețele locale ale țării care au crescut și au devenit o mare economie informală. Cursul său oficial s-a menținut constant la aproximativ 100 de woni pentru un dolar în ultimul deceniu, un nivel puternic în mod artificial, fără utilitate ca indicator. Rata neoficială este de aproximativ 5.200 won pentru un dolar.

Funcționarea unei case de schimb valutar private este ilegală în Coreea de Nord, astfel încât cele două companii media, Asia Press International din Japonia și Daily NK, cu sediul la Seul, folosesc rețele umane secrete din interiorul țării izolate pentru a-și compila cursurile, potrivit lui Jiro Ishimaru, jurnalist la Asia Press International, și Lee Sang Yong, redactor-șef al Daily NK. Aceștia obțin informații despre tranzacționarea monedelor la jangmadang.

Coreea de Nord nu se mai joacă. Noua rachetă care poate schimba regulile jocului VIDEO

Potrivit Daily NK, cursul a fost, în general, stabil la aproximativ 8.000 de woni pentru un dolar de la începutul anului 2013, dar won-ul a început să se aprecieze anul trecut, ajungând la o medie lunară de 4.723 în august, cea mai mare din iunie 2012.

Mulți observatori spun că pandemia de coronavirus se află în spatele acestei creșteri.

Statele Unite au impus un embargo comercial și financiar complet în 2017, pe lângă sancțiunile deja în vigoare din partea ONU, dar bunurile au ajuns în continuare în Coreea de Nord, introduse prin contrabandă din China.

Dar totul s-a schimbat atunci când Coreea de Nord și-a închis granițele în 2020, potrivit lui Lim Soo-Ho, cercetător senior la Institutul pentru Strategia de Securitate Națională, un think tank finanțat de guvern din Seul.

"Valutele străine erau încă cerute" până atunci, a spus Lim. "Pe măsură ce importurile în Nord s-au prăbușit, cererea de valute străine a continuat să scadă și ea".

Importurile din China, cel mai mare partener comercial al Coreei de Nord, au scăzut cu peste 90% de la an la an în fiecare lună din august 2020 până în februarie anul acesta, iar scăderile au continuat și după aceea, potrivit Asociației Coreene de Comerț Internațional, un grup comercial din Seul. Imaginile din satelit arată cum poduri și drumuri odinioară aglomerate între Coreea de Nord și China au devenit goale după închiderea frontierei, potrivit lui Ramon Pacheco Pardo, profesor de relații internaționale la King's College din Londra.

Coreea de Nord a anunţat testarea unei rachete hipersonice

Scăderea importurilor nu este singurul motiv pentru această creștere, potrivit lui Kim de la Universitatea Națională din Seul. Câștigurile won-ului implică faptul că monedele străine și-au pierdut farmecul și în Coreea de Nord, ceea ce sugerează un fel de represiune guvernamentală asupra utilizării acestora, a spus el.

"Chiar dacă importurile au scăzut, won-ul nu s-ar fi întărit atât de mult dacă dolarul ar fi rămas la mare căutare pe piețele locale", a spus Kim.

Multe puncte de vânzare cu amănuntul din capitala Pyongyang au încetat să mai accepte dolari sau carduri preplătite în valută străină de la străinii aflați în țară, cerându-le în schimb să plătească în won, a declarat ambasada Rusiei într-o postare pe Facebook în octombrie anul trecut.

Autoritățile financiare au ordonat rezidenților să își raporteze deținerile de valută străină și să le depună în bănci, a raportat Daily NK în luna aprilie a acestui an, citând o persoană neidentificată din Coreea de Nord, familiarizată cu această chestiune. 

Majoritatea nord-coreenilor își păstrează dolarii acasă și îi folosesc pentru a face schimb de bunuri, potrivit lui Kang Mijin, director executiv al NK Investment Development, o companie de servicii de date care oferă cercetări și informații despre piețele nord-coreene. Acest lucru este valabil mai ales de când o reformă monetară masivă din 2009 a redus valoarea deținerilor lor de won cu peste 90%.

Sora lui Kim Jong-UN surprinde pe toată lumea: Există o șansă, se poate sfârși

"Este posibil ca Nordul să fi profitat de această perioadă de izolare ca de o oportunitate pentru a-și restaura sistemele socialiste", a declarat Kim, de la Universitatea Națională din Seul. "Iar pentru ca guvernul să își păstreze controlul asupra acestui sistem, cheia ar fi revenirea la won".

Coreea de Nord ar putea încerca să își protejeze populația de dificultățile economice prin întărirea won-ului și, la rândul său, prin provocarea deflației, a declarat Kang de la NK Investment Development.

Există chiar și o teorie conform căreia misterioșii brokeri nord-coreeni de valute ar putea accelera câștigurile won-ului prin tranzacții speculative.

Oricare ar fi adevărul, analiștii spun că ascensiunea neobișnuită a won-ului nu se va termina bine.

Scăderea schimburilor comerciale și întărirea monedei indică un sistem economic distrus, a declarat într-un raport din ianuarie Institutul de Dezvoltare Coreean, un think tank de stat sud-coreean. Coreea de Nord s-ar putea să se confrunte cu cea mai gravă criză economică din anii 1990 încoace, a spus acesta. 

În timp ce câștigul monedei ar putea aduce beneficii companiilor susținute de guvern și gospodăriilor care nu dețin dolari, volatilitatea tot mai mare este negativă pentru întreaga țară, a scris Choi Ji-young, cercetător la Institutul Coreean pentru Unificare Națională, un institut de cercetare afiliat guvernului sud-coreean, într-un document din august. Piețele turbulente sporesc incertitudinile și îngreunează alocarea resurselor, a scris ea.

Pentru "nord-coreenii obișnuiți, acesta este un semnal de alarmă", a declarat Pardo de la King's College London. "Cei mai săraci nord-coreeni, care sunt cei care au mai puțin acces la won, ar putea să vadă că nivelul lor de trai se deteriorează în comparație cu cei care pot avea acces mai liber la monedă."

Choi Eunju, cercetător la Institutul Sejong, un centru de cercetare privat care se ocupă de studii privind unificarea și politica externă în Seongnam, un oraș la sud de Seul, nu este la fel de pesimist.

"Regimul lui Kim a acordat mai multă atenție sentimentului public decât orice alt guvern", a declarat Choi, menționând că remarcile oficiale de la începutul pandemiei sugerează că guvernul încearcă din greu să prevină ca acest lucru să devină o problemă socială.

"Dar dacă situația actuală continuă pentru o perioadă extinsă de timp, lucrurile ar putea deveni urâte", a spus ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9728
Diferența -0.0008
Zi precendentă 4.9736
USD
Azi 4.8266
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.8269
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9728 RON
USD flag1 USD = 4.8266 RON
GBP flag1 GBP = 5.9363 RON
CHF flag1 CHF = 5.2812 RON
AUD flag1 AUD = 2.9850 RON
DKK flag1 DKK = 0.6665 RON
CAD flag1 CAD = 3.3502 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4227 RON
SEK flag1 SEK = 0.4330 RON
XAU flag1 XAU = 415.8147 RON
Monede Crypto
1 BTC = 457911.42RON
1 ETH = 15929.81RON
1 LTC = 503.56RON
1 XRP = 11.12RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17102.620.05%
BET-BK3194.200.20%
BET-EF929.050.07%
BET-FI62635.690.56%
BET-NG1233.270.37%
BET-TR37714.120.05%
BET-TRN36658.070.05%
BET-XT1475.480.14%
BET-XT-TR3198.490.14%
BET-XT-TRN3115.520.14%
BETAeRO890.59-0.56%
BETPlus2527.990.04%
RTL38039.41-0.03%

Comunicate de presa

La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...

PLG / FOTO: Captură ecran
Delta Dunării / FOTO: Wikipedia

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel