"Am discutat la coaliţie. Toate aceste lucruri se fac instituţional. Vom aştepta la coaliţie o variantă propusă de Guvern, care să fie acceptată. Aici, până la urmă, propuneri vin de peste tot. Şi la mine veneau cei de la INSP cu tot felul de propuneri. Luam o decizie, mergeam cu ea înainte şi apoi o explicam. Noi toţi putem să avem opinii, dar, până la urmă, trebuie să îşi asume cineva ceva şi să meargă mai departe. Ceea ce vă spun, astăzi, în Parlamentul României avem un proiect de lege, care este deja acolo. Certificatul verde deja funcţionează, este introdus de Guvernul anterior, deci avem o astfel de măsură. Dacă se doreşte modificarea, foarte bine, dar să vină cu această propunere", a afirmat Cîţu, luni, la Senat.
Pe de altă parte, Florin Cîţu a afirmat că Parlamentul este dispus să lucreze pentru adoptarea proiectului bugetului de stat pe anul 2022 până la sfârşitul anului, dar dacă este necesar, va fi convocată o sesiune extraordinară în acest sens în luna ianuarie a anului viitor.
"Aşteptăm bugetul în coaliţie. Nu am discutat cu ministrul Finanţelor. Să vedem care este calendarul propus de Guvern. Nu în coaliţie se face bugetul. La coaliţie vom discuta din punct de vedere politic. Pe noi ne interesează să nu fie depăşiţi indicatorii macro deja agreaţi. Detaliile construirii bugetului depind foarte mult de ministrul Finanţelor, de premier. Acolo sunt priorităţile. Pe noi ne interesează să fie finanţate proiecte care au deja începute, programul de reformă să fie susţinut (...) Astăzi e prima discuţie (n.r. în coaliţie), sunt sigur că există resurse şi capacitate în Guvern pentru a finaliza bugetul. Noi suntem aici până pe 23 decembrie. Dacă e nevoie, Parlamentul lucrează şi după 25 decembrie", a afirmat Cîţu.
Citește și Curs valutar BNR. Ce se întâmplă cu LEUL și EURO
Întrebat dacă este posibilă o sesiune extraordinară a Parlamentului în luna ianuarie pentru adoptarea proiectului bugetului de stat, Cîţu a spus: "Dacă este nevoie, binîneţeles".
Cîţu a afirmat că un deficit bugetar de 5,84 este "mare" pentru România.
"Dacă politica fiscală rămâne stimulativă în continuare, pentru a reduce presiunea pe costul în economie, responsabilitatea trece la Banca Naţională. Depinde cum se fac priorităţile şi cum doreşte Guvernul să facă mixul între politica fiscală şi cea monetară. (...) Un deficit de 5,84 înseamnă o sumă mare în deficit, vorbim de aproape 76 de miliarde de lei deficit, care vor trebui împrumutaţi din piaţă. Suma este mare, dar dacă suntem atenţi, orice poate să fie susţinut", a adăugat Cîţu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.