Numărul americanilor care au depus noi cereri de ajutor de șomaj a crescut moderat săptămâna trecută, ceea ce indică o situație încă tensionată pe piața muncii la sfârșitul celui de-al treilea trimestru.
Până acum, economia a rezistat majorărilor puternice ale dobânzilor din partea Rezervei Federale pentru a potoli cererea. Această rezistență crește riscul ca banca centrală americană să majoreze din nou ratele până la sfârșitul anului.
Solicitările inițiale pentru ajutoare de șomaj de stat au crescut cu 2.000, ajungând la 207.000, un număr ajustat sezonier, în ultima săptămâna din septembrie, a anunțat Departamentul Muncii din SUA iar experții estimează că în săptămâna următoarea acestea vor ajunge la 210.000, informează Reuters.
Angajatorii sunt, în general, reticenți în a renunța la angajații lor în urma dificultăților de a găsi forță de muncă în urma pandemiei COVID-19. Un sondaj realizat miercuri de Institute for Supply Management a constatat că întreprinderile din domeniul serviciilor consideră în continuare piața forței de muncă ca fiind "foarte competitivă", unii angajatori raportând dificultăți în completarea posturilor.
Totuși, cererile ar putea crește luna aceasta, deoarece greva United Auto Workers (UAW), aflată acum în a treia săptămână, limitează lanțurile de aprovizionare și obligă producătorii să concedieze temporar mai mulți lucrători care nu sunt în grevă. Ford Motor, General Motors și Stellantis, compania-mamă a Chrysler, au concediat mii de lucrători din cauza impactului grevei.
Guvernul a raportat marți că în august au existat 1,51 locuri de muncă vacante pentru fiecare șomer, iar posturile neocupate au crescut cel mai mult în ultimii doi ani.
Acțiunile de pe Wall Street se tranzacționau în scădere. Dolarul a scăzut față de mai multe valute iar prețurile titlurilor de trezorerie americane au fost mixte.
Majoritatea economiștilor consideră că banca centrală a terminat cu majorarea ratelor. Din martie 2022, aceasta a majorat rata dobânzii de referință cu 525 de puncte de bază, până la intervalul actual de 5,25%-5,50%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.