Scopul declarat al României este să obțină recunoaștere internațională pentru cât mai multe produse iar cârnații grănicerești sunt un produs atestat recent la noi acre ar putea cuceri piața europeană.
Cârnaţii din Ţinutul Grăniceresc, sunt un mix de carne de vită, oaie şi porc și sunt condimentați cu cimbrişor de câmp. Atestarea lor datează din 1762. Acest tip de cârnaţi sunt afumați două zile cu lemn de prun, pentru gust și miros. Reţeta este specifică zonei Poiana Ilvei iar rețeta este redescoperită de Bogdan Roşca.
Se pare că în curând ministerul Agriculturii va obține protejarea denumirii la nivel european.
Imperiul Habsburgic a fost cel care a militarizat zona munților Rodnei numind-o Ținutul Grănicresc. Localnicii au format în prezent chiar și o asociație numită așa și care este destinată atragerii de turiști.
România avea în 2018 doar 5 produse protejate la nivel european: Magiun de Topoloveni, Scrumbie afumată de Dunăre, Salam de Sibiu și Novac de Bîrsa.
Se fac demersuri pentru încă câteva zeci de produse : Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti.
Citește și:Petre Daea vrea o Lege a laptelui
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.