Întreprinderile se folosesc de haos pentru a se sustrage de la plata taxelor pe care le datorează statului. Acest lucru este valabil în special în agricultură, care înainte de război era responsabilă pentru aproximativ 40% din exporturile Ucrainei în funcție de venituri.
Acest sector s-a alterat din cauza luptei pentru a găsi rute alternative de export sigure împotriva atacurilor rusești. După cum remarcă Taras Kachka, ministrul adjunct al agriculturii din Ucraina, această perturbare a oferit numeroase oportunități pentru fermieri de a "optimiza taxele".
Aproximativ 6,5 milioane de ucraineni, sau 15% din populația de dinainte de război a Ucrainei, au fugit din țară, ceea ce a dus la reducerea pieței alimentare interne. În același timp, Rusia vizează infrastructura de transport, silozurile de cereale și alte echipamente agricole, ceea ce a dus la creșterea costurilor. Mulți muncitori au fost recrutați de forțele armate și se află pe front. "Dacă știi să conduci un tractor, poți conduce un tanc", comenta ministrul Kachka.
Prin urmare, fermierii nu numai că au noi oportunități de a se sustrage de la plata taxelor, dar sunt și din ce în ce mai disperați. Rezultatul este că, potrivit estimărilor oficialului ucrainean, citat de The Economist, două din fiecare cinci tone de cereale recoltate evită acum să contribuie la visteria statului iar aceste ”cereale negre” înfurie exportatorii care respectă regulile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.