Cereale ucrainene și problemele fermierilor români. Dragoș Frumosu: ”Iertați-mă, nu putem să fim nebuni”

DCBusiness Team |
Data publicării:
Pe câmp / FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Pe câmp / FOTO: Freepik

Președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, Dragoș Frumosu, a vorbit, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani”, dacă mai există dorință de a investi în agricultură, despre cum ar putea statul să-i aducă pe românii plecați în casă și, desigur, despre măsurile gândite de autorități pentru fermieri.

Mai merită să investești în agricultură, în industria alimentară din România, a fost întrebat Dragoș Frumosu de moderatorul emisiunii ”Totul despre bani”, jurnalistul Mihai Ciobanu. 

Mulți dintre cei care au investit în industria alimentară românească şi în agricultură și care !au un standard, o calitate înaltă a produselor spun că nu ar mai învesti. Mulţi se tem că îşi vor pierde afacerile după ce, 30 de ani, şi-au pus sufletul acolo. Sigur că este evident că nimeni nu stă să facă o afacere dacă nu câştigă şi este normal şi firesc să fie aşa. Și-au pus sufletul acolo, munca, s-au îmbolnăvit, sunt plini de stres, de tot felul de chestii din dorinţa de a face să meargă afacerea.

Mi se pare inadmisibil

Astăzi, se gândesc foarte mulţi că ar fi bine să închidă, să vândă. Și culmea, să știți că nu exagerez cu nimic: sunt foarte multe persoane şi oameni de afaceri care au făcut bani în România, vorbesc de români, și care, astăzi, se gândesc să plece din această ţară, ceea ce mi se pare grav. Este unul dintre lucrurile care se învârt în jurul nostru şi mi se pare inadmisibil să gândeşti că vrei să pleci din România că nu merită să mai stai în ţara asta. Este incredibil!", a spus președintele SINDALIMENTA.

Trebuie să-i convingi cu ceva

În privința intențiilor autorităților de a-i convinge pe cei plecați să revină în țară, Dragoș Frumosu a spus că statul dispune doar de câteva modalități de a realiza acest lucru. ”Sigur, pentru un trai mai decent. Pentru aceiași bani pe care îi câștigă în afară, dar stau lângă familie, ceea ce este foarte important”, a spus invitatul în platoul interviurilor DCNews. Dar, a continuat Dragoș Frumosu, ca să ”poți să-i convingi, trebuie să vii cu niște măsuri, cu niște facilități. 

În primul rând discutăm despre agricultură și te gândești că ar trebui să le oferi acestor oameni terenuri, dreptul de a-și construi o casă, o serie de facilități care să-i ajute să înființeze o fermă. Poate un număr de ani să fie scutiți de anumite taxe, astfel încât să-l încurajeze pentru a-și pune afacerea pe picioare, pentru că sunt foarte mulți români care au învățat multe de când muncesc în străinătate. Fie că vorbim despre fructe, căpșuni, fie că vorbim despre arpagic sau orice altă legumă”, a subliniat președintele SINDALIMENTA. 

Statul spune altceva

Dacă măsurile adoptate de Guvern sunt bune? "Ceea ce a oferit statul şi ceea ce s-a dat reprezintă un plasture pe o rană, dar rănile sunt multiple. Oamenii ăștia au pierdut foarte mult. Cerealele venite din Ucraina nu sunt controlate, chiar dacă instituţiile statului spun altceva. Eu am participat la multe întâlniri atât ale patronatului în morărit şi panificaţie, cât şi ale altor patronate. Acolo, oamenii au arătat că nu sunt făcute controalele aşa cum trebuie şi au dovedit-o cu cifre, pentru că sunt firme care au anumite laboratoare şi pot face astfel de analize”, a arătat Dragoș Frumosu.

Sunt cu totul alte cerințe

Pe de o parte nu au fost controlate, a insistat invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu. ”Pe de altă parte, cerinţele pentru producţia de cereale ale ucrainenilor sunt altele decât cerinţele pentru ţările membre UE. Pe de altă parte, preţul este dat de absenţa acestor cerinţe, dar și de preţul îngrăşămintelor, care este de 3-4 ori mai mic decât accesăm noi. Nu în ultimul rând, o parte sunt modificate genetic, ori ele intră pe piaţa Europei în condiţiile în care Uniunea Europeană interzice, astăzi, producţia de cereale modificate genetic. Chiar dacă sunt specialişti, sunt oameni de ştiinţă care demonstrează că modificarea genetică nu este un lucru foarte rău, ceva care să dăuneze sănătăţii. Cu toate astea, sunt încă discuţii şi dispute, dar interdicţia pentru piaţa europeană există.

Iertați-mă, nu putem să fim nebuni

Să mă ierte Dumnezeu, modul în care circulă aceste camioane cu cerealele ucrainenilor pe drumurile noastre... Nu sunt oprite, nu sunt verificate de nimeni. Blocajele din Portul Constanța, cu prioritate pentru cerealele ucrainenilor, spun iarăşi multe. Și, nu în ultimul rând, uitaţi-vă la declaraţiile unor miniştri şi chiar ale preşedintelui României. Îl avem pe ministrul Transporturilor care a spus, cu ceva timp în urmă, că va face totul să extindă canalul din Deltă astfel încât să dubleze cantitatea de cereale transportate pe acolo, iar președintele a declarat public că va face tot ce îi stă în puteri să salveze agricultura Ucrainei. Iertaţi-mă, nu putem să fim nebuni! 

Aici este marea problemă 

Nu am nimic împotrivă, trebuie să fim solidari, suntem membri ai unor organizații europene și internaționale, trebuie să respectăm nişte principii, convenții, fără discuţie. Dar nu pot să le respect pe alea şi să îmi distrug proprii cetăţeni. Aici este marea problemă. Trebuie găsită o soluție, astfel încât să le punem în balanță pe amândouă. Sau să pun niște taxe în momentul în care aceste cereale intră pe teritoriul României - pentru că, lăsând la o parte prețurile, distrug drumuri și așa mai departe -, sau să găsesc alte soluții și să-i subvenționez pe fermierii români, astfel încât prețul lor, raportat la cheltuielile pe care le-au avut, să fie compensat", a spus Dragoș Frumosu în cadrul emisiunii ”Totul despre bani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9728
Diferența -0.0008
Zi precendentă 4.9736
USD
Azi 4.8266
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.8269
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9728 RON
USD flag1 USD = 4.8266 RON
GBP flag1 GBP = 5.9363 RON
CHF flag1 CHF = 5.2812 RON
AUD flag1 AUD = 2.9850 RON
DKK flag1 DKK = 0.6665 RON
CAD flag1 CAD = 3.3502 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4227 RON
SEK flag1 SEK = 0.4330 RON
XAU flag1 XAU = 415.8147 RON
Monede Crypto
1 BTC = 455580.94RON
1 ETH = 15825.36RON
1 LTC = 506.12RON
1 XRP = 12.19RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17052.60-0.24%
BET-BK3196.410.27%
BET-EF925.75-0.28%
BET-FI63165.971.41%
BET-NG1229.290.05%
BET-TR37603.82-0.24%
BET-TRN36550.85-0.24%
BET-XT1472.73-0.05%
BET-XT-TR3192.52-0.05%
BET-XT-TRN3109.71-0.05%
BETAeRO895.990.04%
BETPlus2520.75-0.25%
RTL37927.27-0.33%

Opinii

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Mircea Coșea

Comunicate de presa

La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...

PLG / FOTO: Captură ecran
Delta Dunării / FOTO: Wikipedia

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel