Danezul este și coordonatorul șef al proiectului de strategie europeană pentru încălzirea și răcirea cu nivel redus de emisii de carbon. Acesta a explicat pentru Euractiv de ce este necesară eliminarea centralelor de apartament.
Cercetătorul a spus că sistemele și pompele alimentate cu panouri solare sunt ”limuzinele” energiei curate, pentru care cei mai mulți oameni nu dispun de banii necesari achiziționării lor.
Mathiensen a declarat că cel puțin 50-70% din gospodăriile din UE s-ar putea alimentate mult mai ieftin cu infrastructuri termice sau rețele distincte de încălzire.
Eliminarea centralelor pe gas sau petrol ar trebui inclusă în strategia 2050 pentru limitarea emisiilor de carbon, anul 2030 fiind ultimul în care se vor mai instala astfel de centrale.
Omul de știință a mai adăugat că odată eliberat consumul de gaz de încălzirea locuințelor, resursa ar putea fi utilizată în scopuri mult mai valoroase.
Uniunea Europeană la ora actuală plănuiește să-și extindă consumul de gaz și finațează interconectarea rețelelor de gaz și electricitate.
Citește și: RADET vrea să golească buzunarele bucureștenilor. Ce intenții are
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.